17. 11. 2019 | Daniel Ryl

LIT - SPA 3:4p - Drama rozsekl dvougólový Sukeľ

19., neděle 17. 11. 2019
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Janus (34. Honzík) – Jánošík (A), L. Doudera, Baránek, Ščotka, Štich, T. Pavelka, Kudla – Mahbod, V. Hübl (C), Válek – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Myšák, J. Mikúš, F. Lukeš – Jurčík (A), Helt, Trávníček.
Sparta: J. Sedláček – Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Jurčina, Polášek (A), Košťálek, Piskáček (A) – Smejkal, Tomášek, Řepík (C) – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Buchtele, Pech, Forman – Pšenička, Rousek, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 1. Mahbod (Hübl), 10. Jarůšek (Petružálek, Pavelka), 40. V. Hübl (Pavelka, Válek) – 2. Sukeľ (Jurčina, Kudrna), 21. Rousek (Smejkal, Tomášek), 34. Košťálek (Smejkal, Pech), 64. Sukeľ (Kudrna). Rozhodčí: Bejček, Pražák – Gerát, Hynek. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 969. Střely na branku: 32:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4 Nejlepší hráči zápasu: Viktor Hübl - Jiří Smejkal.

Sparta završila extraligový víkend náročným soubojem v Litvínově, kde zvítězila 4:3 po prodloužení. Oba týmy vstoupily do utkání s chutí, rychle vstřelily gól a předvedly velmi bojovný výkon. Verva dokázala sparťanům několikrát zavařit, přesto náš tým s výborným Jakubem Sedláčkem v zádech dokázal trefami Lukáše Rouska a Jana Košťálka otočit stav zápasu. Svěřenci Uweho Kruppa ovšem o náskok přišli a ve třetí třetině se museli bránit převaze Severočechů. Náš tým nakonec drtivý tlak ustál a v prodloužení rozhodl o pátém vítězství v řadě Matúš Sukeľ.

Komentář

Kdo dorazil na Zimní stadion Ivana Hlinky později, přišel o divoký úvod. Už po 34 vteřinách hry dokázali udeřit domácí, když překonal Jakuba Sedláčka útočník Samson Mahbod. Náš tým ovšem brzký gól nerozhodil, protože už po 39 vteřinách bylo vyrovnáno po přesné trefě Matúše Sukeľa. Na další šance si museli fanoušci počkat do první přesilovky Vervy, ve které nebezpečně tečoval Martin Hanzl a Patrick Kudla pálil z levé strany mimo. Na druhé straně neuspěl Tomáš Pšenička a dorážející David Dvořáček už byl mimo střelecký úhel, proto trefil jen boční síť. V následném střídání ujel sparťanské obraně Richard Jarůšek a tváří v tvář Jakubu Sedláčkovi poslal svůj tým podruhé do vedení.

Druhý gól Vervy odstartoval ubojovaný úsek hry bez výraznější šance. Tu si Sparta mohla vytvořit po vyloučení Filipa Helta, místo toho se však musela ohánět. Severočeši hráli oslabení velmi dobře, Jurčík si dokonce připsal nebezpečnou teč a potlesk následně sklidil Michal Trávníček po tvrdém a čistém hitu Michala Řepíka. Vzápětí pálil nebezpečně Juraj Mikúš, jenže následně ujeli sparťané do přečíslení a po přerušení se strhla mela za brankou, která skončila tresty pro Davidy Šticha a Tomáška. Oba týmy hru čtyř proti čtyřem ustály, ale devět vteřin ještě ujel domácím obráncům Andrej Kudrna a vybojoval přesilovku. V jejím úvodu pálil od modré čáry Michal Řepík pouze do lapačky Jaroslava Januse. Už po siréně se strhla strkanice, jež slibovala emotivní zbývající průběh utkání.


Nástup do první třetiny patřil domácím, do té druhé však vstoupili lépe sparťané. V pokračující přesilovce dostal kotouč před brankou Jiří Smejkal, jenž parádní zadovkou našel mezi kruhy pohotového Lukáše Rouska a ten vyrovnal. Vzápětí zamířili na trestnou Richard Jarůšek s Miroslavem Formanem a o dvacet vteřin později také Matúš Sukeľ. Tlak Vervy postupně sílil, ale domácí pálili jen do mantinelu, nebo se ukázal Jakub Sedláček. Už v pěti mužích trefili Severočeši tyčku, po které zahrozila také Sparta. Na kruhu pro vhazování dostal nabito Andrej Kudrna, jenž na Jaroslava Januse nevyzrál.

Na druhé straně způsobila rozruch hrubka Michala Řepíka na vlastní modré čáře, po níž ujel Richard Jarůšek, ale jeho kličku vystihl Jakub Sedláček levým betonem. Oba týmy se střídaly v zajímavých šancích i nadále, jmenovitě pálili z prostoru před brankou Lukáš Pech i dorážející Jan Buchtele, jenže ani jeden z nich Jaroslava Januse nepřekonal. Zhruba pět minut v polovině zápasu patřilo domácím, kteří Spartu přehrávali i díky vyloučení Michala Řepíka, leč bez gólového efektu. Třetí gól měl následně na hokejce Lukáš Rousek, jenž pálil nad branku.

Náš tým pokračoval v aktivitě, za což byl odměněný. Na konci pěkné akce na jeden dotyk stál Jan Košťálek, jehož střela propadla Jaroslavu Janusovi až k tyčce a projíždějící obránce pouze doklepl puk do branky. Obrat Sparty vyhnal na střídačku Jaroslava Januse, jehož místo převzal střídající David Honzík. Brankář Vervy se musel mít na pozoru, ale po pěkném objetí branky v podání Michala Řepíka vychytal z mezikruží střílejícího Jiřího Smejkala. Když už se zdálo, že sparťané vedení uhájí. Z levé strany střílel jeden z domácích, jehož pokus vyrazil Jakub Sedláček ramenem nad sebe a puk doklepl do branky Viktor Hübl. Po přezkoumání u videa tak bylo opět vyrovnáno.


V úvodu třetího dějství mohl udeřit Robert Říčka, proti jehož střele ze středu útočného pásma zasáhl David Honzík. V dalších minutách měli častěji puk domácí, jenže podobně jako sparťané na druhé straně skórovat nedokázali. Nejblíže tomu byli Jan Buchtele s Richardem Jarůškem, jenže oba pokusy zlikvidovali pozorní brankáři. Mužstva se nadále soustředila na důsledné bránění kolem vlastní branky, což bylo znát úbytkem nebezpečných šancí.

Ojedinělou šancí byl pokus Filipa Helta do náruče sparťanského brankáře. Po vyrovnaném úseku hry odjel na trestnou lavici Adam Polášek, při jehož vyloučení vypálil tvrdě jeden z domácích hráčů a trefil Jakuba Sedláčka mezi rameno a masku. Lehce otřešený brankář Sparty se však oklepal a přesilovka pokračovala. Verva se snažila tlačit vše do branky, jenže František Lukeš mířil jen do lapačky. Závěrečný tlak Severočechů gradoval, Sparta ovšem jejich převahu ustála i za cenu vyloučení Lukáše Pecha. Utkání tak dospělo do prodloužení.


Litvínov vstoupil do prodloužení tak, jak zakončilo závěr třetí třetiny a oslabenou Spartu držel pod zámkem. Domácí střelci však pálili pouze do plexiskla za brankou, po návratu Lukáše Pecha pak Richard Jarůšek orazítkoval boční stranu brankové konstrukce. Když už se blížily samostatné nájezdy, dostal kotouč před brankou volný Matúš Sukeľ, jenž trefou nad Honzíkovo rameno rozhodl o páté výhře v řadě.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (HC Verva Litvínov): „Věděli jsme, že Sparta je silný soupeř. Sehráli jsme dobré utkání u nich, tak jsme si to ukázali na videu a chtěli jsme na to navázat. Cítil jsem v kabině, že kluci jsou na dobré vlně, že chtějí. V druhé třetině jsme brzy inkasovaly vyrovnávací branku, naopak na jejím konci jsme se štěstím vyrovnali. Nepodařilo se nám využít přesilové hry, to je naše největší bolest. To vlastně i rozhodlo, měli jsme rozhodnout v prodloužení, kdy jsme hráli čtyři na tři, ale nedokázali jsme to a poté nás Sparta potrestala."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Byl to podle mého názoru velice dobrý zápas. Stejně jako náš minulý vzájemný zápas to bylo vyrovnané a bojovné. Oba týmy měly šance. Věděli jsem, že to bude s Litvínovem těžké poté, co nebyl s minulými zápas spokojený a bude chtít vyhrát. Jsme velice spokojení s naší hrou v oslabení, která byla důležitým faktorem našeho vítězství. Pomohl nám dobrý výkon brankáře Sedláčka."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek