26. 12. 2019 | Dáša Šamanová, Daniel Ryl

KOM - SPA 5:3 - Na svatého Štěpána bez bodu

30., čtvrtek 26. 12. 2019
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Vejmelka – Bartejs, O. Němec (A), Pyrochta, Baranka, Gulaši, Svozil, Malec – Vincour, Plekanec (A), M. Erat – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller – Kusko, Rákos, Kucsera – Svačina, Hruška, Orsava.
Sparta: J. Sedláček – Polášek (A), Piskáček (A), Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, M. Jandus – Rousek, Sukeľ, Říčka – Smejkal, Tomášek, Řepík (C) – Kudrna, Pech, Forman – Vitouch, V. Růžička, Pšenička.
Branky a nahrávky: 15. P. Holík (Mueller), 18. Hruška (Rákos), 25. Zaťovič (P. Holík, Vincour), 32. Pyrochta (M. Erat, Hruška), 56. Hruška (Rákos) – 12. Pech (Forman, M. Jandus), 20. V. Růžička (Blain, Kalina), 35. Blain (Pech, V. Růžička). Rozhodčí: Hradil, Kika – Kis, Lučan. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 700 (vyprodáno). Střely na branku: 27:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3. Nejlepší hráči zápasu: Jan Hruška - Lukáš Pech.
Na druhý svátek vánoční zavítala Sparta na led Komety, kde šla v první třetině do vedení. Domácí však zareagovali obratem, a protože se náš tým trefil podruhé, skončilo úvodní dějství vyrovnaným skóre. Ve druhé části ale domácí dvakrát udeřili a Spartě odskočili. Pražané sice dokázali snížit, přesto už se na vyrovnání nezmohli a po pátém zásahu Brna si odvezli porážku 3:5. Svěřenci Uweho Kruppa tak poprvé v sezoně prohráli utkání, v němž vstřelili vedoucí gól.

Komentář

Do duelu s Kometou vstoupili naši hokejisté velmi aktivně, když se dostali do několika šancí, ale brněnský brankář Karel Vejmelka zdárně odolával. V šesté minutě vystřelil útočník Tomáš Plekanec, pozorný Jakub Sedláček ale zasáhl přesně a svou branku ochránil. Vzápětí se dostali do lehkého konfliktu Jeremie Blain a Michal Gulaši, kteří dostali dvě minuty za hrubost. Na střelu kapitána Martina Zaťoviče však zareagoval Jakub Sedláček lapačkou. Až v jedenácté minutě Sparta udeřila. Miroslav Forman ukázkově obalamutil dva protihráče u pravého mantinelu a našel mezi kruhy najetého Lukáše Pecha, který střelou do šibenice otevřel účet zápasu.

O dvě minuty později málem odpověděl brněnský Gulaši, ale brankář Sedláček puk vyrazil. Ve čtrnácté minutě už ale brněnský Petr Holík vyrovnal na 1:1. O tři minuty později přidal gól ještě Jan Hruška, který tak poslal Kometu do vedení. Krátce po vedoucí trefě byl ale vyloučen Tomáš Vincour, čehož dravá Sparta okamžitě využila a třiatřicet vteřin před koncem první třetiny vyrovnal útočník Vladimír Růžička, který krásně vymetl levý horní růžek Vejmelkovy branky.


Na začátku druhé třetiny se naši hokejisté usadili v útočném pásmu a poslali několik střel na soupeřovu branku, kterou si ale Vejmelka pohlídal. Následně zaútočila Kometa, což lehce znervóznilo obránce Jeremieho Blaina, který byl už podruhé vyloučen. I tato přesilovka byla potrestána a krásným průnikem před branku skóroval Martin Zaťovič. Na vedoucí trefu domácích se pokusil odpovědět Vladimír Růžička, brněnský brankář ale včas srovnal své betony a branku uzavřel.

I po půlce zápasu byla statistika využití přesilovek stoprocentní a domácí úspěšnost vydržela i po vyloučení Tomáše Pšeničky. Navrátilec Martin Erat nabil na modré čáře připravenému Filipu Pyrochtovi, který zvýšil na rozdíl dvou branek. Spartu čtvrtý gól vyhecoval, a tak dostala Kometu pod tlak. O dvě minuty později byl vyloučen Daniel Rákos za hákování. A z přesilovky se radovali i sparťané, když se trefou od vzdálenější levé tyčky prosadil Jeremie Blain. Závěr třetiny patřil Spartě, která si vynutila tlak a chyby brněnských hokejistů. Na konci druhé části ještě přišla nebezpečná střela Roberta Říčky, kterou brankář Komety pohotově lapil do rukavice.


Třetí třetina začala netradičně, protože si Kometa málem vstřelila vlastní gól. Vejmelka už byl při signalizovaném vyloučení pryč z branky, když puk jel od Sedláčkovy branky a hokejky domácího hráče až do tyčky brněnské branky. Vejmelka se do ní vzápětí vrátil a Kometa dohrála výhodu v klasickém počtu. Následně byl stejně jako na začátku všech třetin vyloučen Jeremie Blain, ale Kometě se tentokrát přesilovka nepodařila a přečíslení nevyužila. I třetí část zápasu byla nesmírně napínavá a zajímavá.

Vánoční šlágr pokračoval ve stylu od branky k brance a Sparta přidávala na tlaku. Na její snahu však odpověděli domácí gólem. Útočník Jan Hruška využil u pravé tyčky sparťanského nedůrazu a z dorážky poslal svůj tým do vedení 5:3. Sparta si vzala oddechový čas, po kterém hrála v šesti hráčích bez brankáře. Na ledě panovala velmi vypjatá atmosféra, která vygradovala vyloučením Tomáše Plekance a Matúše Suke'la. To už ale zápas nijak neovlivnilo a Sparta poprvé v této sezóně prohrála, přestože vstřelila vedoucí gól.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): „Sparta vstoupila do zápasu lépe, byla aktivnější. My jsme se ale po gólu hodně zvedli. Zvedli se i diváci, kteří byli fantastičtí. Skóre jsme otočili, soupeř ale v závěru první třetiny bohužel vyrovnal. Druhá část ukázala, že přesilové hry byly klíčové. Využili jsme totiž obě a jednou během ní kontrovala také Sparta. Pak jsme chtěli hrát stále aktivně, zároveň ale skvěle do obrany. Soupeř musel jít za výsledkem, my jsme si ale počkali na chybu a z kontru rozhodli. Hráči odvedli parádní práci s enormním nasazením.“

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „V první třetině se mi naše hra líbila, hlavně v prvních deseti minutách jsme měli spoustu energie, druhá část byla podobná. Co se mi ale nelíbilo, byly souboje před naší brankou. Brno v nich bylo silnější a z prostoru před brankou dalo důležité branky. Ve třetí třetině jsme se snažili vytvořit si tlak. Měli jsme šance dostat se do zápasu, ale nepodařilo se nám je využít. Po naší chybě pak soupeř navýšil své vedení. Výkon i aktivita se mi líbily, souboje před brankou a výsledek už tolik ne.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli