2. 1. 2020 | Vojtěch Martinek

KVA - SPA 3:5 - Vítězná generálka na Open Air!

33., čtvrtek 2. 1. 2020
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Novotný – Šenkeřík, Graňák (A), Rohan, Plutnar, Mikyska, Eminger, Šafář – Rachůnek (A), Gríger, Flek – Polák, Mikúš, Beránek – Černoch, Raška, Vondráček – Koblasa, Skuhravý (C), Kohout.
Sparta: Machovský – Košťálek, Dvořák, Polášek (A), Piskáček (A), Kalina, Blain, Poizl – Smejkal, Tomášek, Řepík (C) – Kudrna, Růžička, Rousek – Říčka, Pech, Forman – Vitouch, Sukeľ, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 2. Beránek (Polák), 23. Beránek (Mikúš, Polák), 36. Flek (TS) – 11. Rousek (Kudrna, Piskáček), 14. Dvořák (Dvořáček), 24. Řepík (Smejkal, Piskáček), 44. Tomášek, 44. Říčka (Forman). Rozhodčí: Hradil, Obadal – Komárek, Gerát. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 537. Střely na branku: 31:40. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5. Nejlepší hráči utkání: Ondřej Beránek – Lukáš Rousek.
Spartu čekala ve čtvrtek večer generálka na sobotní souboj pod širým nebem proti Litvínovu, když se představila na horkém ledě Karlových Varů. Energie před vlastními fanoušky neprohrála už více než měsíc a na hosty tak čekala velká výzva, kterou ovšem zvládli na jedničku a po zodpovědném výkonu zvítězili 5:3! Výhru našeho týmu zařídili brankami Lukáš Rousek, Tomáš Dvořák, Michal Řepík, David Tomášek a Robert Říčka.

Komentář

Na úvodní branku nečekala KV Arena vůbec dlouho. Už minutu a osm sekund po úvodním buly se před Machovského protáhl Ondřej Beránek, jehož zakončení bylo hned první střelou energetiků ve čtvrtečním duelu a proklouzlo za Machovského – 1:0. Následně byla k vidění poměrně vyrovnaná podívaná, které ale chyběly větší gólové šance.

Odpověď Sparty tak přišla jako blesk z čistého nebe. V polovině dějství vyhrála vhazování před Novotným a po krátké kombinaci se ke kotouči dostal Lukáš Rousek, na jehož přesnou střelu z velkého úhlu do bližšího horního rohu branky gólman Karlových Varů nedosáhl. Branka nahnala Pražanům vítr do plachet a svatyně Západočechů byla krátce po trefě pod velkým tlakem, nicméně další gól z převahy nebyl.

Hosté ovšem měli na půdě soupeře navrch i nadále, a to přineslo ovoce. Kotel sparťanských fanoušků poslal znovu na nohy těsně před koncem čtrnácté minuty svou druhou sezónní trefou obránce Tomáš Dvořák, a vše tak v lázeňském městě najednou bylo jinak. O chvilku později mohl ještě nově nabytý náskok navýšit nebezpečnou ranou z voleje z kruhu Kudrna, jenže Novotný byl tentokrát připraven.


Úvod prostřední dvacetiminutovky přinesl krátkou přestřelku. Z bezprostřední blízkosti brankoviště nejprve znovu srovnal Ondřej Beránek, čímž si zadělal na hattrick. Dobrá nálada v karlovarské hale ovšem vydržela jen necelou minutu a půl – za domácí obranu totiž následně pronikl Michal Řepík, který přesnou střelou mezi Novotného betony vrátil Spartě jednobrankový náskok. Kruppovi svěřence tak nakonec vůbec nemusela mrzet nevyužitá šance, kterou měl jen pár desítek sekund předtím Smejkal.

Třicátá minuta přinesla další obrovskou příležitost Pražanů, jenž zůstala nevyužita. Novotný vyjel proti Rouskovi, který následně nabídl kotouč na teč nikým nehlídanému spoluhráči ke vzdálenější tyči. Pryž ale adresáta nenašla, a ten tak do odkryté domácí svatyně zakončit nemohl. Pár vteřin nato přišlo první vyloučení, Sparta ovšem Šafářovo držení další trefou nepotrestala.

Jakub Flek tak svou trefou v čase 35:49 hubené vedení hostů opět vymazal. Produktivní útočník byl v úniku seknut Smejkalem a nařízené trestné střílení zakončením mezi betony přetavil v gól. Po dvou periodách tedy platil vyrovnaný stav 3:3.


Flekova branka ale pražské hráče na lopatky nepoložila, ba naopak – úvod třetí třetiny přinesl pořádně studenou sprchu pro domácí borce. Novotného nejprve na začátku čtyřiačtyřicáté minuty se štěstím překonal David Tomášek, na jehož zásah jen o sedmadvacet vteřin později navázal Robert Říčka. Gólman energetiků tak musel ze své klece lovit další kotouč a Vary zničehonic prohrávaly o dvě branky.

Mírnou komplikaci pro sparťany přineslo vyloučení Andreje Kudrny v čase 48:54, následné oslabení ale s naprostým přehledem zvládli a nenechali domácí usadit před Machovským. Následně si přesilovku sami vyzkoušeli po druhém trestu Šafáře, ani tentokrát ale v početní výhodě Novotného nepřekonali.

Karlovarští trenéři se rozhodli už více než tři minuty před koncem základní hrací doby zkusit štěstí při power-play, gólman zamířil na střídačku a na led naskočil šestý hráč. Sázka na hru bez brankáře jim ovšem nevyšla, Sparta závěr třetí části zvládla, a po výsledku 5:3 si tak připsala do tabulky tři body.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Zatlačili jsme Spartu, dali jsme první gól, což bylo velmi pozitivní, a jeden z klíčových momentů byl velmi nešťastný první inkasovaný gól z brankové čáry. Potom jsme udělali ještě jednu individuální chybu a dostali jsme soupeře do hry a na koně úplně zbytečně. Když se nám podařilo ve druhé třetině vyrovnat, tak jsme udělali další chyby, kdy jsme nechali jet soupeře samotného na bránu a znova nám odskočit. Když jsme se do zápasu vrátili a dali na 3:3, tak jsme se nevyvarovali individuálních chyb a soupeř to potrestal.“

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Prvních pět šest minut jsme se pomalu rozjížděli a Karlovy Vary hrály dobře. Chvíli nám trvalo, že hráči rozjezdili nohy. Ve druhé a třetí třetině jsme bruslili lépe, vytvořili jsme si nějaké šance. Bylo to po první třetině těsné, ve druhé třetině jsme hráli dobře, ale neproměnili jsme několik šancí. Karlovy Vary se dokázaly vrátit do hry. Do třetí třetiny se šlo za stavu 3:3, věděli jsme, že to bude vyrovnaný boj. Měli jsme štěstí, že jsme dali dva rychlé góly a stačilo nám to na zisk tří bodů.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila