3. 12. 2020 | Petr Pavlík

CEB - SPA 1:5 - Výhru řídili Horák se Sobotkou

24., čtvrtek 3. 12. 2020
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Čiliak – Vydarený (A), Plášil, Pýcha (C), Slováček, Lytvynov, Allen, Pavel – Christov, Venkrbec, Beránek – D. Voženílek, R. Přikryl, L. Bednář – Z. Doležal, Michnáč, Raška I – Karabáček, M. Novák (A), Gilbert.
Sparta: Machovský – Piskáček (A), Košťálek, Němeček, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Kalina – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Rousek, Tomášek, Buchtele – Říčka, Pech (A), Kudrna – Dvořáček, Sukeľ, Zikmund - D. Vitouch.
Branky a nahrávky: 18. Karabáček (Raška I., Michnáč) - 4. Sobotka (Horák, Tomášek), 23. Horák (Tomášek, Sobotka), 34. Kudrna (Pech), 34. Horák (M. Jandus, Němeček), 55. Sobotka (Horák, Řepík). Rozhodčí: Pešina, Lacina - Brejcha, Gerát. Vyloučení: 11:8, navíc Gilbert, Z. Doležal a Venkrbec (všichni CEB) 10 minut. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci:Hráno bez diváků. Střely na branku: 21:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5.
Sparťané na ledě v Českých Budějovicích potvrdili, že se jim ve vzájemných zápasech proti Motoru daří. Náš tým si vypracoval za nerozhodného stavu ve druhé třetině tříbrankový náskok a položil základní stavební kámen úspěchu. Dvěma góly se blýskl českobudějovický rodák Roman Horák a svými premiérovými brankami v dresu Sparty se prezentoval Vladimír Sobotka. Oba zkušení borci přispěli k vítězství 5:1.

Komentář

Sparťané vstoupili do utkání na ledě Českých Budějovic velmi aktivně, když si připravili několik tutových šancí. Nejaktivnějším mužem na straně Pražanů byl Tomášek, jehož ránu zkrotil domácí brankář Čiliak svými betony. Náš tým dostal po pár odehraných minutách k dispozici první početní výhodu v utkání, ve které se prosadil Vladimír Sobotka. Zkušený útočník poslal puk pohodlně za záda českobudějovického brankáře a skóroval.

Domácí Motor se snažil o rychlou odpověď, ale podstatně více práce měl Čiliak, jenž musel řešit pokusy Tomáška. Těsně před odchodem do šaten se ovšem domácí hokejisté přeci jen dočkali. Sparťanský kapitán Řepík vyfasoval od rozhodčích dvouminutový trest za vyhození puku mimo hřiště a jen po pár vteřinách sledoval svým pohledem z trestné lavice první branku Motoru. Nejúspěšnějším borcem ze strany domácích byl útočník Václav Karabáček.


Českobudějovičtí hráči na začátku prostřední třetiny dohrávali svou početní výhodu z první periody, o kterou však záhy přišli vinou dvou faulů. V přesilovce rázem hrál náš tým, který se svou početní převahou naložil skvěle. Tomáškovu vyraženou střelu z bezprostřední blízkosti si našel Roman Horák a sparťanský mušketýr rozvlnil síť podruhé za brankářem Čiliakem v utkání.

O pár okamžiků později dostali možnost zahrát si ve hře pěti proti třem také domácí, ale všechny střely Motoru zlikvidoval brankář Machovský. Jeho spoluhráči si po skončení domácí přesilovky vypracovali další dobrou šanci, po které Čiliak kapituloval. Pech si vybruslil od mantinelu a posléze našel svou zadovkou Andreje Kudrnu, jehož střela švihem zaplula do domácí branky. Třetí náš gól v utkání musel vzápětí ještě potvrdit rozhodčí u videa.

Pro budějovický celek bylo ještě hůře. Sparťané svým aktivním pohybem donutili domácí hráče k dalšímu zaváhání v obranném pásmu. Po Jandusově střele z levého kruhu pro vhazování se kotouč odrazil na hokejku Romana Horáka a zkušený tahoun měl už jednoduchou práci, jelikož brankář Čiliak po prvním střeleckém pokusu Sparty odklouzal mimo své pracoviště.


Pražané si po necelých pěti odehraných minutách ve třetí části zahráli v další početní výhodě. Hráči Motoru hráli na chvíli v šesti, čehož si rozhodčí všimli a vylučovali z domácích řad. Naši hokejisté se usadili v pásmu soupeře a Čiliak se musel znovu ohánět. Pech ze svého místa nejprve vybídl na levém kruhu Košťálka a následně dostal dobrou přihrávku do mezikruží Říčka. V obou případech zasáhl českobudějovický brankář Čiliak, který podržel svůj tým.

Náš celek si v dalších minutách střežil svůj pracně vybudovaný náskok a nepouštěl svého soupeře do nebezpečných pozic. Těsně před koncem utkání na jihu Čech šli Budějovičtí pykat na trestnou lavici a další dvojnásobnou početní výhodu přetavil v pátou branku Sparty Vladimír Sobotka. Svěřenci trenérů Miloslava Hořavy a Josefa Jandače si po výhře 5:1 odvezli domů všechny tři body.


Ohlasy trenérů

Václav Prospal (Madeta Motor České Budějovice): „Pořád máme stejné problémy. Zápas se tentokrát rozhodl při přesilové hře soupeře pěti proti třem. Od té doby byla Sparta lepším mužstvem a zaslouženě vyhrála. Pokud chceme pomýšlet na úspěch, musíme se zlepšit ve všech směrech. Nenacházíme se v jednoduché situaci, ale věřím, že výkony půjdou postupně nahoru.“

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „S výsledkem jsme samozřejmě spokojení. Podařilo se nám vstřelit několik branek z přesilových her, ale do první poloviny utkání byla hra poměrně rozháraná. V dalších zápasech si nemůžeme dovolit mít tolik vyloučených hráčů, jelikož nás to stojí hodně sil. Jestliže se chceme udržet v horních patrech tabulky, musíme ještě více zlepšit hru v přesilovkách.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila