28. 12. 2020 | Martina Nová

SPA-VIT 4:1 - Výhra se skvělým Machovským

30., pondělí 28. 12. 2020
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Machovský – Němeček (A), Jandus, Polášek, Košťálek, Mikliš, Kalina, Poizl – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Rousek, Tomášek, Buchtele – Říčka, Pech (A), Šmerha – Dvořáček, Sukeľ, Zikmund.
Vítkovice: Dolejš – Štencel, Polák (C), Gewiese, Trška, Koch, Kovář, Černý – Schleiss, Hruška (A), Lakatoš – Krenželok (A), Marosz, Dej – Mallet, Werbik, Kalus – Fridrich, Mikyska, Ryšavý.
Branky a nahrávky: 4. Rousek (Mikliš, Sobotka), 21. Horák (Řepík, Jandus), 51. Sukel' (Polášek, Říčka), 60. Pech (Řepík, Říčka) - 42. Fridrich (Štencel). Rozhodčí: Jeřábek, Pražák – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 24:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Utkání nabídlo vyrovnanou podívanou, která byla bohatá na tvrdé souboje, na vyloučení, ba dokonce i na trestná střílení. Vedení se v první třetině ujali sparťané a v dalším průběhu ho už nepustili. I přes vítkovické volání k obratu úvodem třetího dějství se povedlo domácím udržet soupeře na uzdě a Sparta si zapisuje tři body za vítězství 4:1.

Fotogalerie

Komentář

Utkání začalo hezky zostra, hned ve druhé minutě svým faulem nabídl Kalina Vítkovicím ujmout se vedení, nicméně Lakatoš trestné střílení neproměnil. Radovat se však brzy mohli domácí. Po chybě hostů u střídačky Pražanů se Lukáš Rousek zmocnil kotouče a v přímém souboji pokořil Dolejše – 1:0. I když si Ostravané vyzkoušeli hru pět na čtyři a sparťané dokonce pět na tři, skóre se ani jednomu celku změnit nepodařilo. V závěru dějství Vítkovice ještě přidaly na tempu a Machovský měl plné ruce práce, aby svou klec uhlídal.


Sparťané vstoupili do druhé třetiny na výbornou, rychlou souhrou v útočném pásmu se dostal Řepíkovou střelou na Dolejše, který sice skákavou pryž vyrazil, jenže na hůl Romana Horáka, který se nemýlil – 2:0. Blízko třetí brance byla čtvrtá lajna domácích, do přečíslení ujel Sukel‘ s Dvořáčkem, kdy druhý jmenovaný jen o pár čísel minul škvírku mezi betonem a tyčkou.

Do dalšího úniku se propracoval následně sám Dvořáček, kterého se nedovoleně snažil zabrzdit Polák a v utkání bylo nařízeno již druhé trestné střílení. Nicméně Rousek, který byl nominován na tento pokus, Dolejše nepřekonal. Ke gólu měl nakročeno i Šmerha, jenž trefil tyčku brankové konstrukce. Koncem prostřední dvacetiminutovky se musel předčasně odebrat do kabin domácí Zikmund po tvrdém hitu a také Němeček po trefě pukem.


Vítkovice předvedly ostrý nástup do třetí třetiny, konkrétně Petr Fridrich. Ten ze všech sil přelstil hned čtyři sparťany, skrz které se prodral před branku a překonal Machovského, tím snížil na 2:1. Ani ve třetí třetině nebyla nouze o přesilovky, nicméně žádný z táborů početní výhodu nepřetavil v gól. Nicméně po návratu Němečka na ledovou plochu mohli zvedat ruce nad hlavu sparťané. V nepřehledné situaci puk našel Matúš Sukel' a zvýšil na 3:1. V závěru utkání se pokoušeli Vítkovičtí ještě zvrátit vývoj hrou bez brankáře, nicméně se jim to nepovedlo a trefou do prázdné branky zpečetil Lukáš Pech vítězství za tři body.


Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Jsme moc rádi za tři body. První třetina nebyla z naší strany dobrá, soupeř měl dobrý pohyb, ale podařilo se nám odskočit do vedení. Od druhé třetiny se naše hra výrazně zlepšila, hodně nás nakopnul rychlý gól na startu druhé části. To nás uklidnilo. V dalším průběhu utkání jsme měli několik momentů, kdy jsme mohli zvýšit náskok, ale bohužel nás trochu zabrzdil snižující gól Vítkovic. Náš brankář nám dal šanci vyhrát, jelikož předvedl spoustu výborných zákroků. Zodpovědnou hrou jsme utkání dotáhli do vítězného konce.“

Radek Philipp (HC VÍTKOVICE RIDERA): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu, kluci si vypracovali šance včetně trestného střílení, které jsme bohužel neproměnili. Paradoxně jsme první třetinu prohráli. Druhá třetina pro změnu patřila Spartě, která nás zatlačila v obranném pásmu a byla důraznější, což nám dělalo problémy. Ve třetí třetině jsme se díky krásnému gólu mladíka Petra Fridricha dostali zpátky na dostřel jednoho gólu. Poté jsme bohužel neproměnili klasickou přesilovku a Sparta nás potrestala. Nemůžu říct, že jsme hráli špatně, ale soupeř byl v zakončení efektivnější. Kluci makali, musíme se postupně připravit na další zápas.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek