22. 1. 2021 | Petr Pavlík

KOM - SPA 2:4 - Vítězná odveta v Brně

38., pátek 22. 1. 2021
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Vejmelka – F. Král, Zámorský, Freibergs, Holland, O. Němec (A), Gulaši, Barinka – Mueller (A), P. Holík, Zaťovič (C) – Valský, Brabenec, Klepiš – Plášek ml., Kusko, Vincour – Bondra, F. Dvořák, Šoustal.
Sparta: Machovský – Němeček, Košťálek, Jurčina (A), Tomáš Dvořák, M. Jandus, Polášek, Kalina – Rousek, Sobotka, Řepík (C) – Kudrna, Horák, Tomášek – Buchtele, Pech (A), Říčka – D. Vitouch, Sukeľ, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 1. P. Holík (Zámorský, Zaťovič), 24. Plášek ml. (Mueller, F. Král) - 9. Pech, 24. Kudrna, 33. Horák (Tomášek, Sobotka), 60. Řepík (Rousek, Kalina). Rozhodčí: Hejduk, Kika - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 25:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Odplata dokonána! Sparťané museli v páteční odvetě na ledě Komety dohánět jednobrankové manko z úvodní minuty, ale do konce první třetiny vyrovnal Lukáš Pech. V dalším průběhu utkání se prosadil ve vlastním oslabení Andrej Kudrna a rozdílovou branku si připsal na své konto šikovným způsobem útočník Roman Horák. Pražané po zodpovědném výkonu dokráčeli k vítězství 4:2 a zaznamenali druhou výhru v řadě.

Komentář

V úvodu utkání se lépe dařilo domácím hokejistům, kteří šli po třiceti odehraných vteřinách poprvé do vedení. Obránce Zámorský v dobré rychlosti našel svou střílenou přihrávkou hůl Petra Holíka a člen elitní brněnské formace svou tečí usměrnil kotouč mezi Machovského betony. Kometa byla rázem na koni, ale všechny nebezpečné pokusy lapil sparťanský brankář do své moci.

Sparťané se postupně dostávali zpět do hry a Vejmelkovi začala přibývat práce. Po velmi svižné střele Janduse domácí gólman musel vytasit svoji lapačku. Našim borcům se v pozdějších minutách tlak v útočném pásmu vyplatil. Lukáš Pech v deváté minutě utkání stál na správném místě, když překonal brankáře Vejmelku svou přesnou střelou do horního růžku. Sparťané měli i o pár okamžiků později slibné šance, ale Dvořáčkovu ránu z přečíslení tři na jednoho zlikvidoval pozorný Vejmelka.


Naši hokejisté nastoupili do druhé části ve vysokém tempu a brněnský brankář se musel mít na pozoru. Řepíkova střela z tandemu vyprášila jen Vejmelkovy betony. Na opačné straně kluziště pro změnu předvedl výtečný zákrok brankář Machovský, když se stačil přesunout proti nebezpečné ráně z hokejky Freibergse. Vzápětí hráli Brňané přesilovou hru pěti proti třem, kterou ovšem nevyužili.

Vyloučený Andrej Kudrna po návratu na ledovou plochu ujel do rychlého brejku, který svou střelou na vzdálenější tyčku bez větších obtíží proměnil. Domácí hokejisté ovšem nemuseli dlouho smutnit, jelikož v pokračující klasické přesilové hře se prosadil útočník Karel Plášek, který šikovně tečoval Muellerovu střelu mimo dosah brankáře Matěje Machovského.

Druhý inkasovaný gól náš tým nezaskočil, naopak. Sparťané si nadále připravili řadu šancí v pásmu soupeře, ale jednak střela Řepíka, jednak dorážka Sobotky skončila na připraveném Vejmelkovi. Naši hokejisté pokračovali ve svém pobytu před brněnským brankářem, čímž si vynutili čtyřminutovou početní výhodu. A sparťané svoji dominanci v přesilovkách znovu potvrdili. Tomáškův pas si zpracoval bruslí Roman Horák a zkušený útočník posléze uklidil kotouč do branky.


Na začátku třetí třetiny oba týmy hrály pár okamžiků ve čtyřech hráčích v poli, ale v nerovnovážném počtu hráčů se nikomu nepovedlo skórovat. Nebezpečnou situaci v útočném pásmu si vypracovali sparťané, když Košťálkův pokus z kruhu zneškodnil brankář Vejmelka. Tlak sparťanského celku přinesl další šance. Jandus zkoušel střílet od modré čáry, ale jeho svižná rána letěla pouze vedle branky.

Pražané i nadále chodili do plných a Vejmelka musel řešit jednu nepříjemnou situaci za druhou. Naši hráči předvedli dobrou rotaci v útočném pásmu a na konci celé kombinace stál útočník Tomášek, jenž našel pouze náruč připraveného brankáře Karla Vejmelky. Krátce nato si sparťané vyzkoušeli další hru v početní výhodě, ale všechny rány hostí zlikvidoval domácí gólman ve svém pracovišti. Brňané v závěrečných minutách i přes velkou snahu vyrovnat nedokázali, a naopak sparťanské vítězství potvrdil svou trefou do prázdné branky Michal Řepík. Náš tým po velkém boji zvítězil 4:2 a ukončil devítizápasové čekání na tříbodový úspěch v brněnském prostředí.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): "Zápas proti Spartě měl dvě roviny. Vstup do utkání byl z naší strany parádní. Druhá třetina už byla o něco horší, jelikož jsme nabídli soupeři několik šancí, které vyústily ve vedení Sparty. Nevyhrávali jsme osobní souboje, navíc jsme udělali zbytečné fauly. V dalším průběhu utkání jsme mohli vstřelit branku, ale bohužel pro nás soupeřův brankář všechny šance pochytal. V prostřední části se zápas rozhodl. Na konci duelu jsme se ještě dostali do dobrého tlaku, skórovat se nám ale už nepodařilo."

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Viděli jsme velice kvalitní utkání. Šance se střídaly na obou stranách, gólový stav byl vyrovnaný až do poslední minuty. Odveta byla hodně podobná druhému vzájemnému duelu, jsme rádi, že se nám tentokrát podařilo otočit vývoj zápasu na svoji stranu. V závěru utkání jsme si už jen pojistili vítězství gólem do prázdné branky, za tři body jsme moc rádi."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek