11. 4. 2021 | Vojtěch Martinek

SPA - LIB 3:2p - Naději udržel Řepík!

SF5, neděle 11. 4. 2021
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Machovský – Němeček, Košťálek, Polášek, Jandus, Dvořák, Němec, Jurčina (A) – Rousek, Horák, Řepík (C) – Forman, Sobotka, Tomášek – Buchtele, Pech (A), Zikmund – Kudrna, Sukeľ, Dvořáček.
Liberec: Kváča – Vitásek, Knot, Rosandič, Kolmann, Derner, Hanousek, Havlín – Birner (A), Musil, Lenc – Najman, Gríger, Bulíř – Vlach, Jelínek (C), Špaček – Rychlovský, Šír, Dlouhý.
Branky a nahrávky: 9. Polášek (Forman, Jandus), 54. Horák (Rousek), 81. Řepík (Košťálek, Horák) – 39. Vitásek (Lenc, Birner), 47. Birner (Knot, Lenc). Rozhodčí: Jeřábek, Pešina – Brejcha, Pešek. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 41:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2. Stav série: 2:3.
Žijeme! Sparta se po famózním výkonu ve čtvrtém utkání série v neděli vrátila zpět do O2 areny, kde znovu bojovala o odvrácení konce semifinále. Po šedesáti minutách vyrovnaného boje svítilo na kostce skóre 2:2, přičemž o konečném výsledku následně nerozhodlo ani první prodloužení. Definitivně bylo hotovo až po přesilovkovém gólu našeho kapitána Michala Řepíka, který padl přesně minutu po startu další části.

Fotogalerie

Komentář

Pátý semifinálový duel se od úvodních minut nesl ve svižném tempu. V O2 areně byla k vidění podívaná hodna vyřazovacích bojů – ani jeden tým svého soupeře nešetřil a snažil se co nejčastěji ostřelovat jeho klec. Tygři navíc hned zkraje utkání získali přesilovku, ve které ale skóre neotevřeli. Do vedení se tak jako první dostali v deváté minutě domácí. Forman se natlačil až před brankoviště a šikovně poslal pryž na mezikruží nehlídanému Adamu Poláškovi, jenž ho bez váhání uklidil do úzké škvíry mezi betony hostujícího Kváči.

Následné dění přineslo relativně vyrovnanou podívanou, přičemž o něco málo více ze hry měli Pražané. Ti si po Kolmannově vykázání za podrážení v čase 14:53 též vyzkoušeli početní výhodu, kterou se jim ale též nepodařilo využít. Ani jeden celek se až do závěrečné sirény neprosadil, a do pauzy se tak šlo za stavu 1:0.


Největší šanci úvodu prostřední dvacetiminutovky měl na své holi Miroslav Forman, který se po převzetí nabídky od Tomáška dostal k levé tyči a zakončil do betonu připraveného libereckého brankáře. Aktivní sparťany sice na moment zastavil trest Janduse za sekání, takřka okamžitě po jeho vypršení se však dostali do přečíslení dva na jednoho – po jedoucí pryži se marně natahoval právě čerstvě vysvobozený bek.

Hra se dále nesla spíše ve znamení hostů, kteří dlouze a bezvýsledně dobývali Machovského svatyni ve snaze vyrovnat. Oproti tomu domácí sázeli hlavně na rychlé brejky, ze kterých se jim ale nedařilo Kváčovi pořádně zatopit pod kotlem. Mladý severočeský fantom se navíc mohl spolehnout na solidní výkon liberecké defenzívy.

Dlouho to vypadalo, že ani jedna strana kýženého gólu ve druhém dějství nedosáhne. Necelé dvě minuty před koncem se však na pravém kruhu do střelecké příležitosti dostal Ondřej Vitásek, jenž ukázkovým zakončením do vzdálenějšího horního rohu branky Matěje Machovského srovnal stav utkání. Sparťané se po následném vyloučení Rosandiče za podrážení pokusili v posledních setinách hry odpovědět z nepříjemného závaru před libereckou klecí, ze kterého ale puk za gólmana neprotlačili.


Do poslední části se tak vstupovalo za vyrovnaného stavu 1:1, přičemž ze začátku byli na ledě více vidět Pražané. Svěřenci Miloslava Hořavy a Josefa Jandače soupeře pořádně zmáčkli během přesilovky po dalším trestu Mislava Rosandiče, jenže hbitý strážce tygří svatyně sebevědomě hasil jednu šanci za druhou a nedovolil jim skórovat ani tentokrát. Jako první se ve třetí třetině červené světlo rozsvítilo za opačnou svatyní.

V čase 46:57 puk za Machovského protečoval Michal Birner, který vystihl projektil Knota z modré čáry a pozměnil jeho trajektorii tak, aby na něj brankář nedosáhl. Hosté se poprvé v utkání ujali vedení – 1:2. Sparta nezvládla v zásah přetavit ani další početní výhodu a pomalu ale jistě jí začínalo téct do bod. Složit zbraně se ale rozhodně nechystala a útočila dál, přičemž necelých šest minut před vypršením základní hrací doby znovu našla na výborného Kváču recept.

Na střeleckou listinu se s pomocí Rouska zapsal Roman Horák, jenž z hranice brankoviště procedil pryž skrz drobnou škvíru mezi betony strážce branky. Skóre bylo opět nerozhodné. Poslední chvíle posledního dějství žádné větší šance nenabídly, a podruhé se tak v sérii šlo do prodloužení. Poprvé se tomu tak stalo ve třetím duelu, přičemž tehdy se z výhry radovali Liberečtí.


Hra se zkraje nastavení přelévala z jednoho konce kluziště na druhý a ani jednomu týmu se nedařilo zakořenit v soupeřově třetině hrací plochy. Občas musel zákrok z rukávu vytáhnout Machovský a občas zase jeho kolega na opačné straně, přičemž oba brankáři čelili vesměs propagačním střelám. Prvním vážnějším náporem na protivníkovu klec se prezentovala Sparta, jenže Kváča i tentokrát udržel svůj tým nad vodou.

Úvodní prodloužení se postupně přesunulo do své druhé poloviny a více práce začal mít zase domácí gólman, nicméně ani on se nenechal jen tak překonat a počíhal si i na ty nejmenší šance Bílých Tygrů. Tři a půl minuty před koncem mohlo být rozhodnuto. Šesté utkání měl v pravém prostoru pro vhazování na hokejce Vladimír Sobotka, který vypálil okamžitě po převzetí krátké přihrávky od mantinelu. Jedovatý projektil ale zaletěl jen do výstroje hbité jistoty v libereckém brankovišti.

Pražané se v posledních momentech před sirénou ještě ujali početní výhody díky podrážení Radana Lence, v němž však do sirény nezvládli vstřelit branku. Na kostce tak po další pasáži stále svítil stav 2:2 a hráči opět zamířili na krátkou regeneraci do kabin. Na domácí pak čekala ještě zbývající minuta a sedm sekund z přesilovky.


Ta se nakonec hostům stala osudným. Sobotka nejprve zleva nastřelil bližší tyčku a v pokračující tlak vedl k přesnému zásahu Michala Řepíka, který ještě po krátkém hovoru s hlavním sudím potvrdil muž u videa. Přesně po jedenaosmdesáti minutách hry tak bylo definitivně dobojováno.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Byl to skvělý zápas play off. Strašně se mi to líbilo z obou stran. Byly to vynikající výkony obou mužstev a my jsme samozřejmě byli šťastnější, že jsme dali ten gól. Ale jinak to bylo strašně vyrovnané. Opravdu pravé play off. Je to jenom takový střípek a máme před sebou další zápas."

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): "Jsem hrdý na výkon našich hráčů. Bohužel to nedopadlo tak, jak jsme si přáli. Myslím, že Sparta využila domácího prostředí se vším všudy. K pánům v pruhovaném se nemohu vyjadřovat, ale když se podívám na statistiku zápasu, tak od našeho vyrovnávacího gólu měla Sparta snad pět přesilovek. A přesilovky rozhodují tato utkání. A domácí toho využili."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek