28. 9. 2021 | Martina Nová

SPA - VIT 3:1 - Vítězný konec domácí série

9., úterý 28. 9. 2021
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Salák – Polášek (A), M. Jandus, Mikliš, Jurčina, Dvořák, Němeček – Thorell, Horák, Řepík (C) – Sobotka, Kaše, Chlapík – Buchtele, Doležal, Forman (A) – Konečný, Vitouch, Prymula.
Vítkovice: Stezka – Gewiese, Polák (C), Galvinš, Machů, Koch, Kovář – Krenželok (A), Marosz, Bukarts – Afanasjev, Hruška (A), Svačina – Bondra, Flick, Kalus – Dej, Chlán, Fridrich.
Branky a nahrávky: 5. Buchtele (Doležal), 9. Řepík (Thorell, Polášek), 59. Sobotka (Chlapík, Jurčina) – 10. Flick (Gewiese). Rozhodčí: Lacina, Sýkora – Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 317. Střely na branku: 39:22. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. Nejlepší hráči utkání: Michal Řepík - Aleš Stezka.
Když se na státní svátek uzavřely obchody, otevřela se lidem alespoň hokejová kluziště. V rámci devátého kola extraligy přijely do hlavního města Vítkovice, proti kterým sparťané předvedli jistý výkon a v utkání plném trestů dotáhli zápas k vítězství 3:1. Triumf nad Ostravany byl pro náš tým pátým vítězstvím v šestizápasové sérii domácích zápasů.

Fotogalerie

Komentář

Svatováclavské klání začalo v pražské areně ve vysokém tempu. Hned úvod duelu nabídl nebezpečné akce z obou stran, Salák se musel mít na pozoru před bekhendovou střelou Marosze, o několik vteřin poté Stezku prověřil Kaše. Domácí publikum ale neproměněná akce dlouho mrzet nemusela, jelikož ještě v téže minutě poslal Spartu do vedení Jan Buchtele.

Vyrovnání na hokejce měl Krenželok, jenže o kousíček minul prostor u tyčky. Naopak Vítkovice šly poprvé v duelu do čtyř a Pražané jejich provinění ztrestali, kapitán Michal Řepík propálil Stezku z kruhu. Nicméně hostům se podařilo ještě v prvních deseti minutách snížit bekhendem Roberta Flicka. Sparta se úspěšně ubránila dvojnásobnému oslabení, které trvalo téměř dvě minuty, a protože Salák vykryl i několik pokusů již při hře pět na pět, do kabin se šlo za stavu 2:1.


Vysoké tempo pokračovalo i v prostřední dvacetiminutovce. Více ze hry měli sparťané, konkrétně mohli zvýšit vedení svého celku Němeček či Chlapík. Pohledný výkon předvedli domácí hráči i v přesilové hře, Stezka však branku uhájil. Hru pět na čtyři si vyzkoušeli také Moravané, blízko gólu byl Bukarts, ale puk za Saláka neprocpal.

Po skončení trestu Sparty se v samostatném úniku blýskl Zdeněk Doležal, jenž nastřelil pravou tyč. Svůj tlak navýšili domácí ještě ve dvou početních výhodách, ale brankář Stezka byl sebejistý mezi třemi tyčemi a dokázala odolat pokusu Řepíka, Horáka i Sobotky, tudíž i po 40 minutách vedli Pražané o jeden gól.


Závěrečná třetina nabídla oproti předchozímu průběhu vlažnější podívanou, i přesto ale byly k vidění nebezpečné pokusy. Dominanci na ledě měla znovu domácí Sparta a právě její hráči dělali Stezkovy další vrásky na čele, ten ale odrazil pokus Němečka i Chlapíka. Ve 47. minutě šli Vítkovičtí opět do čtyř, avšak Pražané šanci nevyužili. Slabou chvilku si během utkání vybral Salák, který si vyjel za branku, jenže se dostal do kontaktu se Svačinou. Ke štěstí domácích se Moravané ke kotouči nedostali včas.

Nedisciplinovanost Vítkovic pokračovala i v závěrečné desetiminutovce, skórovat mohl v přesilovce Kaše, ale Stezka vytáhl lapačku. Již při hře pět na pět podržel svůj celek sparťanský maskovaný muž po bekhendu Bukartse. Hosté zkusili štěstí s hrou bez brankáře, ale nezadařilo se. Do odkryté klece namířil puk Vladimír Sobotka. Během následujícího průběhu se ještě strhla bitka mezi Formanem a Flickem, oba muži dostali po dvou minutách. utkání tak skončilo při hře čtyři na čtyři s výsledným skóre na světelné tabuli 3:1, Sparta tak uhájila své kluziště a bere tři body.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Pro nás začalo utkání velmi dobře, ale pak jsem dostali kontaktní gól. Mohli jsme zápas celkově zklidnit tím, kdybychom proměnili nějaké přesilovky, ale bohužel jsme je - až na jednu využitou - sehráli dneska velice špatně. Přešlo to pak spíš do takového trápení. Ve třetí třetině jsme se snažili neudělat nějakou chybu a nepustit soupeře do nějaké šance, přečíslení či přesilovky. Chtěli jsme hlavně vyhrát, což se nám podařilo. Jsme za to vděční, ale výkon nebyl optimální, zejména pak přesilovkách."

Radek Philipp (HC Vítkovice Ridera): "Z naší strany odbojovaný zápas. Velká pochvala patří Alešovi, který nás v utkání držel ve hře, ale my se bohužel strašně trápíme v koncovce. Šance, které jsme měli, i když jich nebylo hodně, jsme nevyužili. V přesilovkách nejsme produktivní, abychom si tak pomohli, pozitivem je naopak hra v oslabení. Když to shrnu, tak Sparta vyhrála zaslouženě."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek