16. 1. 2022 | Petr Pavlík

LIB - SPA 4:3 - Atraktivní bitva pro Liberec

42., neděle 16. 1. 2022
Liberec - Sparta LIB - SPA
Liberec: Kváča – Šmíd (A), Ivan, Rosandić, Aubrecht, Šedivý, Kolmann, Bukač – Birner (A), Filippi, Najman – Ordoš, Gríger, Zachar – Vlach, Jelínek (C), Klapka – Rychlovský, Šír, Faško-Rudáš.
Sparta: Machovský – Polášek (A), Mikliš, Pavelka, Pogorišnyj, Němeček, M. Jandus – Thorell, Horák, Řepík (C) – Buchtele (A), Chlapík, Konečný – Prymula, Kaše, Šmerha – Voženílek, Vitouch, Dvořáček – T. Jandus.
Branky a nahrávky: 3. Birner (Filippi, Rosandič), 7. Najman (Vlach, Ordoš), 7. Jelínek (Klapka), 31. Gríger (Zachar) – 13. Řepík (Horák, Thorell), 18. Polášek (Kaše, Prymula), 37. Buchtele (Chlapík). Rozhodčí: Hejduk, Svoboda – Veselý, Bohuněk. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1000. Střely na branku: 42:25. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Ladislav Šmíd - Adam Polášek.
Sparťané v třaskavém duelu s libereckými Tygry prohrávali v průběhu sedmé minuty už o tři branky, ale zásluhou Michala Řepíka a obránce Adama Poláška se náš tým vrátil zpět do hry. Liberečtí hokejisté však ve druhé třetině znovu odskočili a sparťané už jen korigovali skóre zásluhou Jana Buchteleho. Po bezbrankové třetí třetině náš tým prohrál těsně 3:4.

Fotogalerie

Komentář

Ve sparťanské brance dostal znovu šanci gólman Matěj Machovský. V úvodu utkání oba týmy doprovázely nepřesnosti a ani jeden celek se nedostal do větší šance v útočném pásmu. Liberečtí hokejisté se dostali do první velké příležitosti po necelých čtyřech odehraných minutách a odskočili do vedení. Filippi se zbavil dotírajícího protihráče a následně předložil puk Michalu Birnerovi. Zkušený útočník svou střelou propálil sparťanského brankáře a domácí hráči byli na koni i v dalších minutách.

Sparťané se nemohli dostat na delší úsek ze svého obranného pásma a v prvním oslabení Sparty se domácí hokejisté prosadili. Po Vlachově střele z kruhu dorazil touš za bezmocného sparťanského gólmana připravený Adam Najman. Když už se náš tým postupně herně začal zvedat, domácí tým udeřil potřetí. Klapka našel před brankou volného Petra Jelínka a liberecký útočník nikým neatakován usměrnil kotouč do sítě. Sparta v tu chvíli prohrávala už o tři branky.

Naši hokejisté se ovšem ani po své třetí inkasované brance nevzdali, a ještě do konce prvního dějství zdramatizovali skóre. Sparťanský kapitán Michal Řepík obdržel přesnou přihrávku od Horáka a svou střelou překonal dosud bezchybného Kváču poprvé v utkání. A rázem náš tým byl zpátky ve hře. Když neproměnil svůj nájezd ve vlastním oslabení Zachar, sparťané posléze skórovali. Před Adamem Poláškem se otevřel prostor ke střele a sparťanský obránce překonal libereckého brankáře prudkou ranou do horní části branky. Atraktivní první třetina skončila za stavu 3:2 pro domácí celek.


Sparťané dostali v prvních minutách druhé části možnost zahrát si další přesilovou hru, která však po devíti vteřinách skončila. Polášek nedovoleně zastavil unikajícího protihráče a usedl na lavici hanby. Poté, co se vyloučený sparťanský obránce vrátil zpět na ledovou plochu, sparťané vyrazili do rychlého protiútoku. Horák posunul kotouč Řepíkovi, který ve velké šanci nemířil přesně. Liberecká obrana útok sparťanů se štěstím ustála.

Liberečtí hokejisté si v dalších minutách vytvořili velký tlak v útočném pásmu, čímž donutili Spartu faulovat. Brankář Machovský při našem oslabení všechny pokusy z domácí strany zneškodnil. Tygři si za svou aktivitu další vstřelenou branku zasloužili a těsně za polovinou základní hrací doby vedli znovu o dva góly. Němeček chyboval ve středním pásmu, čehož využil Dávid Gríger. Liberecký útočník si vyměnil kotouč se Zacharem a první jmenovaný zakončil rychlé přečíslení střelou do odkryté části branky.

Domácí tým byl i nadále při chuti a Machovský musel být v pozoru. Podobně jako při střele Birnera, který obdržel přesnou přihrávku na střed kluziště. Zkušený liberecký útočník střílel pouze do připravené náruče brankáře Machovského. Když se rozeběhla poslední pětiminutovka ve třetím dějství, sparťané se prosadili. Bukač zazmatkoval při návratu do obranného pásma a Chlapík přihrál v přečíslení dva na jednoho Janu Buchtelemu. Sparťanský forvard pohotově prostřelil Kváču mezi betony.


Za stavu 4:3 pro domácí celek odstartovala třetí třetina, ve které však další góly už nepadly. Sparta byla na začátku třetí části velmi aktivní. Řepíkova štiplavá střela od mantinelu však Kváču nezaskočila a liberecký gólman udržel kotouč ve své výstroji. V dalších minutách liberečtí hráči zavítali do útočného pásma a Filippiho prudká rána orazítkovala tyčku Machovského branky. Náš tým ve zbytku třetí třetiny se snažil vyrovnat, ale na brankáře Petra Kváču i přes velkou snahu už nevyzrál. Sparťanům nepomohl ani oddechový čas včetně závěrečné hry bez brankáře. Pražané prohráli v urputné bitvě na liberecké půdě 3:4.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): "Jsme rádi, že jsme navázali na dobrý týmový výkon v zápase s Plzní. Povedl se nám začátek, odskočili jsme na 3:0. Samozřejmě jsme si stále byli vědomi ofenzivní síly soupeře. Bylo nám jasné, že nás do konce utkání nečeká vůbec nic jednoduchého. Celých šedesát minut jsme ale hráli zodpovědně, což nám přineslo vítězství. Jedinou temnou stránkou na tomto utkání je to, že nemohl přijít plný stadion, diváci by si výhru rozhodně užili."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Začátek se nám vůbec nepovedl, rychle jsme prohrávali 0:3. V dalších minutách jsme se trochu zmátořili a snížili na rozdíl jediného gólu. Měli jsme i několik šancí na vyrovnání, bohužel pro nás gólman soupeře je pochytal. Hráli jsme špatně v přesilovkách, ve kterých jsme si mohli pomoct. Hráči bojovali až do konce, tentokrát to však na výhru nestačilo."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila