4. 2. 2022 | Petr Pavlík

TRI - SPA 4:1 - Z Třince bez bodů

49., pátek 4. 2. 2022
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Kacetl – Doudera, Adámek, Jaroměřský, Zahradníček, Krenželok, Teper – Hrehorčák, Růžička (A), Vrána (C) – Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Chmielewski, Marcinko, Svačina – Kofroň, Szturc, Dravecký (A) – Ramik.
Sparta: Machovský (41. Hudáček) – Matuškin, Dvořák, Polášek (C), Pavelka, Němeček, Moravčík, M. Jandus – Thorell, Horák, Chlapík (A) – Šmerha, Kaše, Forman (A) – Prymula, Stoljarov, Doležal – Strnad, Vitouch, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 29. O. Kovařčík (Nestrašil, Doudera), 35. Krenželok (O. Kovařčík, Teper), 38. Vrána, 53. Růžička (Marcinko, Nestrašil) – 44. Matuškin (Thorell). Rozhodčí: Šír, Hradil - Lederer, Gerát. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1000. Střely na branku: 34:22. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. Nejlepší hráči utkání: Ondřej Kovařčík - Miroslav Forman.
Sparťané v utkání s Třincem dlouho drželi nerozhodný stav. Domácí hokejisté rozhodli o svém úspěchu ve druhé třetině, kdy se prosadili celkem třikrát. Náš tým na startu třetí části snížil skóre zásluhou obránce Maxima Matuškina, ale třinečtí hráči posléze znovu odskočili na rozdíl tří branek. Čtvrtou porážku s Třincem v aktuální sezoně neodvrátil ani zkušený brankář Július Hudáček, který si ve třetí třetině odbyl premiéru ve sparťanském brankovišti.

Fotogalerie

Komentář

Ve sparťanské brance dostal příležitost od trenérů gólman Matěj Machovský. Náš tým vstoupil do utkání velmi aktivně a třinecký gólman musel řešit nebezpečnou ránu z mezikruží. Domácí hokejisté se v dalších minutách oklepali, a ještě v úvodních minutách hráli přesilovou hru pět na tři. Elitní formace Ocelářů se zabydlela v útočném pásmu a Machovský čelil několika nebezpečným střelám včetně závarů na brankovišti. Sparťané krušné chvíle v obranném pásmu přečkali a udrželi nerozhodné skóre.

Pražané se mohli po delší době plně soustředit na útok a třinecký brankář musel být v pozoru. Náš tým se usadil v útočném pásmu a zahrozil. Chlapík spolu se svou letkou udělal rozruch v útočné zóně a třinecký brankář raději přerušil divoký úsek hry. Oba týmy posléze doprovázely nepřesnosti v neutrální třetině. Oceláři měli v první třetině opticky více ze hry, což zdokumentovala akce obránce Adámka, jenž několikrát zkoušel Machovského propálit střelou od modré čáry. Skóre bylo po první třetině nerozhodné 0:0.


Sparťané byli na začátku druhé třetiny stejně jako v té první velmi aktivní. Stoljarov obdržel přesnou přihrávku před branku a svou následnou střelou prověřil třineckého brankáře. Na druhé straně se ocitl ve velké příležitosti kanonýr Růžička, jehož rána z kruhu zaplula do náruče brankáře Machovského. Náš tým mohl jít v dalších minutách do vedení. Oceláři udělali chybu ve středním pásmu a útočník Forman se dral z pravé strany do zakončení. Sparťanský dříč svou střelou otestoval pouze rameno třineckého brankáře.

Domácí hokejisté se prosadili v průběhu devětadvacáté minuty, když Nestrašilovu střílenou přihrávku tečoval mimo dosah sparťanského brankáře připravený Ondřej Kovařčík. Oceláři hráli i nadále trpělivě a dočkali se dalšího vstřeleného gólu. Třinecký tlak vyústil v povedenou střelu obránce Daniela Krenželoka, který překvapil brankáře Machovského. Sparťané se mohli vrátit zpět do hry ve své první početní výhodě. Obránce Matuškin však na konci Hrehorčákova trestu chyboval na útočné modré čáře a do úniku zamířil útočník Petr Vrána. Zkušený forvard tváří v tvář překonal Machovského svou střelou mezi betony. Náš tým prohrával po čtyřiceti odehraných minutách 0:3.


Sparťanští trenéři prostřídali do třetí třetiny své brankáře, šanci v modrém půlkruhu dostal Július Hudáček. Moravčíkova prudká rána od modré čáry byla velmi nebezpečná, ale domácí brankář si našel dobrý výhled a kotouč vyrazil do bezpečí. V dalších minutách si hokejisté s eskem na prsou vyzkoušeli klasickou početní výhodu, v níž domácí tým poprvé v utkání kapituloval. Maxim Matuškin si vyměnil kotouč s Thorellem a první jmenovaný svou střelou od modré čáry čistě propálil třineckého brankáře.

Slezané vedli stále o dvě branky a v dalších minutách dostali k dispozici dvě klasické přesilové hry. Tu první i přes obrovské šance domácí tým nevyužil, druhou početní výhodu v krátkém sledu už ano. Martin Růžička naznačil na kruhu přihrávku a posléze prostřelil Hudáčka přesnou střelou na bližší tyčku. Náš tým se sice nevzdal a bojoval, ale domácí hokejisté si už výhru pohlídali a sparťané podlehli svému soupeři 1:4.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Myslím si, že jsme viděli velice kvalitní utkání. Víme, že Sparta má sílu dopředu a neskutečně rychlý přechod do protiútoku. Počítali jsme s tím a byli jsme na to připraveni. První třetinu nás zaskočili, ale v obranných fázích jsme nepropadávali. Jejich brejky jsme dobruslili. Druhá třetina se nám povedla, kluci hráli skvěle. Utekli jsme soupeři na 3:0. Kluci makali, vyhráli spoustu osobních soubojů. Po inkasovaném gólu ve třetí třetině jsme znovu odskočili. Utkání nás bavilo, hráčům děkujeme za jejich výkon."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Utkání jsme nezvládli zejména ve druhé třetině, ve které soupeř rozhodl třemi góly, byl lepší a důraznější. První třetina z naší strany měla dobré parametry. Třetí třetinu si soupeř už pohlídal a nepouštěl nás do šancí. Zaslouženě vyhrál."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila