18. 4. 2022 | Daniel Ryl

TRI - SPA 4:1 - Vstup do finále nevyšel

FIN1, pondělí 18. 4. 2022
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Kacetl – Doudera, Marinčin, Musil, Kundrátek, Zbořil, Adámek – Chmielewski, Vrána (C), Růžička (A) – Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Svačina, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Roman, Bakoš – Dravecký (A).
Sparta: Hudáček – Němeček, Matuškin, Pavelka, Polášek, Dvořák, Moravčík, Jurčina – Řepík (C), Horák, Thorell – Chlapík, Sobotka, Buchtele – Doležal, Kaše, Forman – Dvořáček, Vitouch, Strnad.
Branky a nahrávky: 45. Svačina (Marinčin, Doudera), 49. Nestrašil (O. Kovařčík, Kundrátek), 51. Chmielewski (Růžička), 58. Marcinko – 10. Matuškin (Thorell, Chlapík). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Hynek, Špůr. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 27:24. Průběh utkání: 0:1, 4:1. Nejlepší hráči utkání: Martin Marinčin - Filip Chlapík. Stav série: 1:0.
Vstup do finálové série proti Třinci našemu týmu výsledkově nevyšel. Ačkoliv jsme ustáli úvodní tlak a udeřili gólem Maxima Matuškina otevřeli skóre, v dalším průběhu jsme trefovali jen tyčky, což dokázali Oceláři potrestat. Slezané čtyřmi góly ve třetí části rozhodli o vítězství 4:1, ale už v úterý máme druhý pokus na první úspěch v sérii.

Fotogalerie

Komentář

Divokou první třetinu odstartoval úvodní tlak Třince, při němž se zjevil před brankou Vladimír Dravecký, ale Július Hudáček jeho šanci zlikvidoval. Náš důsledně bránící a na brejky čekající tým odpověděl brejkem po levé straně, kdy Moravčíkovu střelu z kruhu Ondřej Kacetl vyrazil před sebe, načež se skvěle přesunul proti dorážce Miroslava Formana.

Vzápětí musel Július Hudáček pokrýt brejk Ocelářů i nebezpečnou akci osamoceného Vladimíra Svačiny. Našemu mužstvu pomohla první přesilovka, v jejímž úvodu orazítkoval Erik Thorell brankovou konstrukci a Kašeho průnik před branku gólem neskončil. Zle mohlo být naopak na druhé straně, nešťastného škobrtnutí Tomáše Pavelky však unikající Patrik Hrehorčák nevyužil.

Ve druhé sparťanské přesilovce dostal nabito na modrou čáru Maxim Matuškin, jenž pohotově otevřel gólový účet finále. Třetí přesilovka zůstala ze sparťanské strany nevyužita - Roman Horák trefil horní tyčku, navíc domácí ujeli do brejku, který Patrik Hrehorčák neproměnil.


V prostředním dějství už byly oba týmy při ofenzivních výletech opatrnější. I přes tlak Ocelářů se nám dařilo ujíždět do brejků, leč největší šance Filipa Chlapíka skončila jen na horní tyčce. Třinečtí nadále dobývali naši pevnou defenzivu, ale když už se dostali do střeleckého příležitostí, Július Hudáček všechny kotouče pohotově pokryl.

Slezané měli nadále herně navrch, zatímco náš tým zkoušel hrozit z brejků. V zajímavé pozici na pravém kruhu pálil dvakrát Erik Hrňa, ale oba jeho pokusy sparťanský brankář vyrazil. I přes úvodní početní převahu Třineckých v závěru druhého dějství se stav neměnil, proto jsme šli do šaten za těsného vedení z první třetiny.


Naše mužstvo vstoupilo do třetí část aktivně, leč bez úspěchu. V dalších minutách se Třinečtí tlačili do zakončení, jenže si proti důsledné sparťanské obraně nevedli o moc lépe. Na konci pětačtyřicáté minuty Martin Marinčin parádním pasem uvolnil Vladimíra Svačinu, jenž v úniku střelou do horní části branky vyrovnal.

Na druhé straně ujel do přečíslení s Michalem Moravčíkem jeho ofenzivní parťák Miroslav Forman, jehož pokus tahem skončil v Kacetlově náruči. Vyrovnání Oceláře povzbudilo, náš tým zatlačili a po jednom závaru před brankou Andrej Nestrašil překonal dezorientovaného Júlia Hudáčka dorážkou mezi betony.

Slezané nepolevili, naopak využili získaného klidu a po Matuškinově nepovedené rozehrávce našel Martin Růžička před brankou Aarona Chmielewského, který navýšil vedení. Proti uklidněným Ocelářům jsme se těžko vraceli do hry a další výrazné šance si nevytvořili. V závěru navíc putoval na trestnou David Němeček, jehož vyloučení bleskově potrestal Tomáš Marcinko. Do finálové série jsme tak vstoupili i přes slibně rozjeté utkání porážkou 1:4.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "První vítězství v sérii je určitě důležitý krok, i když se nerodilo lehce. V první třetině nám ubraly v aktivitě tři fauly, které jsme vyrobili. Chtěli jsme na ně vletět více, ale i tak jsme si vytvořili pár gólovek. Oni ale využili přesilovku a skóre bylo 0:1. Dostalo nás to dolů, ale od půlky druhé třetiny se už naše hra hodně zlepšila. Tlačili jsme, vytvořili si nějaké příležitosti. Sparta ale hrála velmi dobře defenzivně. Zlomil to první gól Vladimíra Svačiny na 1:1, od té doby si myslím, že jsme byli lepším týmem a kontrolovali jsme zápas. Napadalo nám to tam a v poklidu jsme utkání dohráli. Když jsme prohrávali, tak jsme nabádali kluky, aby vytrvali v plánu, který máme. Abychom si vytvářeli brankové příležitosti. Na hráčích jsem necítil nervozitu, šli za tím. Věřili jsme, že dva góly dáme, abychom vyhráli."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Docela dobře jsme zápas rozehráli, utkání mělo vysoké tempo, ale bohužel v poslední třetině jsme udělali chyby, soupeř je potrestal a pak už bylo málo času na zvrat. Myslím si, že jsme možná až moc v hlavách spoléhali na to, že bychom mohli vyhrát 1:0 a přestali jsme být nebezpeční dopředu. Možná jsme se moc zaměřili na to, že to nějak dohrajeme, ale to se nám vymstilo. Dva z prvních tří gólů padly po chybách, byly dost laciné."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek