28. 4. 2022 | Štěpán Křemen

SPA – TRI 1:2 – Sparťané vybojovali stříbro

FIN6, čtvrtek 28. 4. 2022
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Hudáček – Matuškin, Němeček, Polášek (A), Pavelka, Moravčík, Dvořák, Jurčina – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Thorell, Horák, Chlapík – Buchtele, Kaše, Šmerha – Strnad, Vitouch, Dvořáček.
Třinec: Mazanec – Doudera, Marinčin, Musil, Kundrátek, Zbořil, Zahradníček – Daňo, Marcinko, Růžička (A) – Chmielewski, Vrána (C), Svačina – Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Roman, Dravecký (A) – Hrňa.
Branky a nahrávky: 53. Horák (Řepík) – 15. Dravecký (Roman), 16. Svačina TS. Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 17 220 (vyprodáno). Střely na branku: 26:19. Průběh utkání: 0:2, 1:2. Nejlepší hráči utkání: Roman Horák - Vladimír Svačina. Konečný stav série: 2:4.
Ani fantastická atmosféra vyprodané O2 areny nepomohla sparťanům zvrátit nepříznivý vývoj finálové série, ve které po domácí prohře 1:2 s Třincem prohráváme 2:4 na zápasy. Svěřenci Josefa Jandače a Miloslava Hořavy tak vybojovali stříbrné medaile a také účast v Lize mistrů. Děkujeme za podporu, sparťani! Na podzim se vrátíme silnější!

Fotogalerie

Komentář

Utkání začalo z obou stran velice opatrně, ale jako první se začali rozkoukávat sparťané. První ofenzivní snahy vyústily ve vyloučení Petra Vrány a dostali jsme tak příležitost otevřít skóre. Velmi blízko k tomu měl Vladimír Sobotka, když se k němu odrazil kotouč po střele Michala Řepíka, ale z pravého kruhu trefil pouze přesouvajícího se Mazance. I v rovnovážném stavu jsme ale pokračovali v aktivní hře a třinecký brankář měl čím dál více práce. Zhruba v polovině třetiny měl další velkou šanci Sobotka, z mezikruží ale minul branku.

Na druhé straně poprvé zahrozili i Oceláři, když středem prokličkoval Martin Růžička, jeho zakončení bekhendem ale Július Hudáček zlikvidoval. Z další velké šance už šli ale hosté do vedení. Miloš Roman ujel spolu s Vladimírem Draveckým do přečíslení dva na jednoho a druhý jmenovaný neměl problém trefit poloodkrytou branku. Jen o několik desítek vteřin později zastavil Adam Polášek unikajícího Růžičku pouze za cenu faulu a bylo nařízeno trestné střílení. To svižnou střelou proměnil Vladimír Svačina a zvýšil vedení hostů. A když Mazance nepřekonal dělovkou Tomáš Dvořák, odcházeli jsme do kabin s dvougólovým mankem.


Hned v úvodu prostřední části jsme neměli daleko ke snížení, ale Tomáš Šmerha nedokázal svou teč z bezprostřední blízkosti umístit mezi tři tyče. Oceláři hráli ze zabezpečené obrany a nedařilo se nám je zatlačit do obranného pásma. To se nám povedlo až při následné přesilovce po vyloučení Musila, tečovaná střela Filipa Chlapíka ale bohužel prolétla pár centimetrů od levé Mazancovy tyče. První početní výhodu si zahráli i hostující hokejisté, do žádné nebezpečné příležitosti jsme je ale nepustili.

Třinec i nadále výborně bránil svou modrou čáru a rozehrávání útočných akcí nám dělalo velké problémy. Důkazem byla i chyba Tomáše Pavelky, který přišel o kotouč a na Júlia Hudáčka se řítil jeden z hostů, náš muž v masce však famózně zasáhnul. Po velmi bojovné druhé periodě, která nepřinesla mnoho šancí, tak stále platil stejný stav jako po té první a sparťany v následující dvacetiminutovce čekal nelehký úkol.


Do třetí třetiny vstoupili sparťané velmi aktivně a hnali se za snížením. David Kaše výborně tečoval nahození od modré, Mazanec ale i nadále zůstával neprůstřelný. Stále jsme drželi Třinec v obranném pásmu, hostující brankář ale působil velmi jistě a všechny kotouče bez větších potíží chytal. Po faulu Davida Němečka navíc hosté dostali šanci zvýšit své vedení, více nebezpeční jsme však byli my, když nejprve z brejku střílel Michal Řepík a po následném buly i David Vitouch.

Neustálá snaha nakonec přece jen nesla kýžené ovoce, když se po velkém zaváhání hostující obrany do brejku dostali Michal Řepík s Romanem Horákem, který skvěle proměnil do odkryté branky. Spartě branka vlila krev do žil a hnala se za vyrovnáním. Na ledě se rozproudily i emoce a po zákroku na Adama Poláška se strhla první větší rozmíška zápasu. Dvě a půl minuty před koncem byl Hudáček odvolán z brankoviště a zkoušeli jsme to s šesti hráči v poli. Michal Řepík tvrdě pálil od modré, ale vyprášil pouze Mazancovu lapačku. I přes enormní snahu už se nám bohužel vyrovnat nepodařilo a v letošní sezóně končíme se stříbrnými medailemi.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "První třetina určila ráz utkání. Tím pádem jsme jenom dotahovali a soupeř urputně bránil. Postupně jsme přidávali složitost do hry. Sedm minut do konce jsme ještě věřili, že by se s tím mohlo něco udělat, ale bohužel soupeř to ubojoval a byl o malinko lepší. Samozřejmě mu gratulujeme k titulu."

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Byla to skvělá série, bylo to velmi vyrovnané. Možná malinko v prvních třech zápasech měla Sparta opticky navrch, ale my jsme vybojovali stav 2:2 (na zápasy). Myslím si, že rozhodl pátý zápas, který jsme bravurně zvládli. Na klukách jsem poté viděl, že to nemá kam uhnout, že titul dáme."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila