30. 10. 2022 | Štěpán Křemen

SPA – OLO 2:5 – Porážka s Olomoucí

16., neděle 30. 10. 2022
Sparta - Olomouc SPA - OLO
Sparta: Kovář (46. Kořenář) – Krejčík, Moravčík, Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Polášek – Konečný, Sobotka, Řepík – Buchtele, Horák, Simon – E. Thorell, D. Vitouch, Tomášek – M. Vitouch, G. Thorell, Hauser.
Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Černý, Rašner, Škůrek, Řezníček, Dujsík, Mareš, Rutar – Káňa, Nahodil, Orsava – Klimek, Kusko, Navrátil – Kunc, Menšík, Bambula – Olesz, Anděl.
Branky a nahrávky: 15. Simon (Němeček), 33. Řepík (Kempný, Sobotka) – 35. Bambula (Kunc, Mareš), 36. Orsava (Olesz, Anděl), 41. Nahodil (Orsava, Káňa), 46. Káňa (Nahodil, Orsava), 59. Káňa (Dujsík). Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Zíka, Ondráček. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7627. Střely na branku: 30:22. Průběh utkání: 2:0, 2:5. Nejlepší hráči utkání: Michal Řepík – Jakub Orsava
V domácí O2 aréně jsme tentokrát přivítali hosty z Olomouce. Vstup do utkání nám vyšel a po polovině utkání jsme vedli už o dvě branky. Hosté však dokázali velmi rychle vyrovnat a ve třetí třetině díky využitým přesilovkám dokonce zápas překlopit na svou stranu. Porážku budeme moct nahradit hned ve středu v Plzni.

Komentář

Od prvních minut utkání se hrál rychlý hokej nahoru dolu. K vidění bylo několik nadějných přečíslení na obou stranách, ale velké šance jsme se dočkali až po více jak sedmi minutách. Michal Řepík skvěle vystihl olomouckou rozehrávku a řítil se sám na Lukáše, bohužel ale svou svižnou střelou zápěstím netrefil branku. Sparťanský kapitán se hnal do šance i o pár okamžiků později, tentokrát se ale po pěkném průniku do zakončení nedostal.

Na druhé straně nás pak do obranného pásma zamknula třetí lajna Mory a jen pár centimetrů chybělo Menšíkovi, aby usměrnil Kuncovu nabídku do odkryté branky. Matouš Menšík neuspěl ani vzápětí dorážkou z hranice brankoviště, když ho vychytal Kovář. Jen o chvíli později pak David Němeček zavezl kotouč do útočného pásma, předložil ho na levý kruh Dominiku Simonovi a ten parádně vymetl horní růžek branky.

Olomouc mohla bleskově zareagovat a vyrovnat utkání. Lukáš Mareš napřáhl od modré čáry a propálil vše co mu stálo v cestě, zastavila ho však levá tyčka Kovářovy branky. Do konce úvodní části už jsme toho mnoho zajímavého neviděli a tak jsme do kabin odcházeli s jednobrankovým náskokem.


Sparťané vlétli ve velkém tempu i do druhé třetiny a Roman Horák nebyl daleko vstřelení gólu, na brankovišti se dostal k zakončení a jeho následná dorážka se nebezpečně odrazila od brusle Lukáše jen těsně vedle odkryté klece. Následně byl vyloučen Mikliš a Olomouc dostala možnost přesilové hry. Kuba Kovář se v brance rozhodně nenudil a musel řešit hned několik nepříjemných závarů v brankovišti, všechny puky ale udržel před sebou.

Už v rovnovážném stavu pak do přečíslení ujel Erik Thorell s Davidem Tomáškem, druhý jmenovaný obdržel skvělou přihrávku před poloodkrytou klec, bohužel trefil jen spojnici tyček. A šance přibývaly. Nejprve se po Moravčíkově střele do výborné pozice dostal Kempný a jen těsně netrefil branku, vzápětí pak Honza Buchtele z pravého křídla orazítkoval levou tyč olomoucké svatyně.

Za nedovolené bránění byl vyloučen hostující Mareš a sparťané tak také hráli první přesilovku v zápase. Kuba Krejčík napřáhl od modré a jeho dělovka opět skončila pouze na horní tyčce olomoucké branky. Smůlu pak ale konečně protrhl kapitán Michal Řepík, když dostal přihrávku na své oblíbené místo na levém kruhu a dělovkou nedal gólmanovi Mory šanci.

Hostům se ale z čista jasna podařilo snížit. Do přečíslení ujeli Jan Bambula s Michalem Kuncem a první jmenovaný celou akci šikovně zakončil bekhendovou střelou pod břevno. Netrvalo to ani minutu a bylo dokonce vyrovnáno. Rostislav Olesz našel zpoza branky úplně volného Jakuba Orsavu a ten střelou z první propálil Kováře. A mohlo být ještě hůře, Bambulův samostatný únik a následnou kličku do bekhendu ale Kuba Kovář fantasticky zneškodnil. V posledních vteřinách měl při vlastním oslabení ještě velkou šanci Buchtele, chytrou zadovkou ale neuspěl a do šaten se tak šlo za vyrovnaného stavu.


Vstup do třetí třetiny nám vůbec nevyšel. Ještě v dohrávané početní výhodě se dokázal prosadit dorážkou z brankoviště Lukáš Nahodil a otočil stav utkání. Hanáky branka nakopla a i nadále hráli velmi aktivně. Další nebezpečný průnik hasil za cenu nedovoleného zákroku Jandus a hosté hráli další přesilovku. Tu se jim bohužel podařilo opět využít, když se puk po rychlé kombinaci dostal až Janu Káňovi, který už zakončoval do prázdné branky a vyhnal z ní Kubu Kováře, kterého nahradil Pepa Kořenář.

Blízko ke snížení měl Kuba Krejčík, jeho prudkou střelu z levého křídla ale dokázal Lukáš zneškodnit vyrážečkou. Sparťané chtěli s utkáním ještě něco udělat a tlačili si do zakončení. Hostující brankář dnes i nadále podával velmi jistý výkon, k nějakým velkým šancím jsme se tak nedostávali.

Po podražení hostujícího Káni jsme v závěru dostali příležitost početní výhody. Tu se ale využít nepodařilo a naopak při následné hře bez brankáře Olomouc definitivně rozhodla. Jan Káňa ujel na prázdnou brankou a svým druhým zásahem v utkání zvýšil na tříbrankový rozdíl. Do konce utkání už se nic nestalo a všechny body si tak odvezla Olomouc.

Ohlasy trenérů

Patrik Martinec (HC Sparta Praha): "Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme první gól. Proti Olomouci je hodně důležité jít do vedení a trošku narušit jejich obrannou hru. Ve druhé třetině jsme dali pěkný gól v přesilovce. Bylo to 2:0. Tam se lámal zápas. Měli jsme několik dalších šancí, trefili jsme třikrát tyčku. Bohužel se nám nepovedlo dát třetí gól. Udělali jsme chybu, soupeř nám odjel a snížil na 2:1. Za minutu po naší další chybě vyrovnal. Zápas, který jsme po dvou třetinách měli vést větším rozdílem, byl najednou vyrovnaný. Bohužel v první minutě poslední třetiny jsme dostali gól a Olomouc potom hrála velmi dobře. Do větších šancí nás nepustila a zápas kontrolovala."

Jan Tomajko (HC Olomouc): "První třetinu jsme začali i odehráli dobře, i když jsme prohrávali 0:1. Ve druhé třetině jsme dostali na 0:2 v oslabení. Myslím si, že to byl zbytečný faul, který dostal Spartu na koně. Potom si Sparta vytvořila šance, měli jsme trošku štěstíčka. Gól na 2:1 nás nakopl a potom jsme hráli ještě líp. Náš výkon byl týmový, hráli všichni. Nemůžu říct, že by měl někdo špatný zápas. Proti Spartě je to základ k vítězství. Devatenáct hráčů a gólman hráli na 100 procent a díky tomu jsme vyhráli."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek