27. 11. 2022 | Petr Pavlík

SPA - KLA 5:1 - Jubilejní 1000. výhra v extralize!

23., neděle 27. 11. 2022
Sparta - Kladno SPA - KLA
Sparta: Kořenář – Kempný, Polášek (A), Krejčík, Moravčík, Němeček, Jandus, Mikliš – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – E. Thorell, Horák, Tomášek – Buchtele, Vitouch, D. Simon – Konečný, G. Thorell, Safin.
Kladno: Bow – Slováček, Dotchin (A), Ticháček, Sotnieks, Cibulskis, Babka – Procházka, Plekanec (C), Kubík – Brodecki, Klepiš, Indrák – Melka, Zikmund (A), Pytlík – Bláha, Filip, Michnáč – Beran.
Branky a nahrávky: 2. E. Thorell (Horák), 25. Horák (E. Thorell, Jandus), 35. G. Thorell (Forman, Jandus), 52. Sobotka (Forman, Kempný), 55. Forman (Horák) – 9. Plekanec (M. Procházka). Rozhodčí: Hribik, Horák – Špůr, Ondráček. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 12 113. Střely na branku: 42:20. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1. Nejlepší hráči utkání: Roman Horák - Tomáš Plekanec.
Sparťané si v utkání proti Kladnu vypracovali cenné dvoubrankové vedení v průběhu druhé třetiny, díky kterému nakonec dokráčeli k vítězství 5:1. Rozhodující trefu zaznamenal útočník Roman Horák, který se trefil posedmé v sezoně, naproti tomu podal spolehlivý výkon v brance Josef Kořenář. I díky němu náš tým uspěl potřetí v řadě a se ziskem třiceti bodů postupně stoupá tabulkou nahoru.

Komentář

Domácí hokejisté odstartovali utkání ve skvělém tempu a vypracovali si hned svou šanci. Kladenský brankář ovšem pohotově zasáhl a udržel nerozhodné skóre. Sparťané byli aktivní a hned po minutě hry se dočkali prvního vstřeleného gólu. Horák v pádu ještě našel zpětnou přihrávkou útočníka Erika Thorella a švédský fantom minulé sezony osamocen na ose kluziště trefil odkrytou část sítě.

Hosté se v dalších minutách konečně dostali ke slovu a vyrovnali hru. Brankář Kořenář ale veškerou snahu o vyrovnání prozatím zastavil. Když sparťané měli svůj tlak v útočném pásmu, paradoxně udeřili hosté. Procházka našel najetého Tomáše Plekance, který svůj samostatný únik proměnil svou střelou v pádu přesně k tyči. Kořenář byl tentokrát bezmocný. Ke konci první třetiny si oba týmy ještě zahrály klasickou přesilovou hru, ale brankáři byli pozorní a udrželi nerozhodné skóre.


Stejně jako na startu první třetiny i v té druhé byli sparťané velmi aktivní a nedovolili soupeři dostat se do útočného pásma. Řepíkova rána od mantinelu prověřila Bowovu pozornost a následně zaměstnal kladenského gólmana svou prudkou střelou po přejezdu útočné modré čáry obránce Jandus. Domácí tým se dočkal v průběhu dvacáté páté minuty, kdy Thorellovu střelu od modré čáry tečoval připravený Roman Horák. A když na druhé straně chytil Filipovu tutovku brankář Kořenář, znovu úřadovali sparťané. Gustaf Thorell dorazil Formanovu střelu a obstaral dvoubrankový náskok.


Sparťané si udrželi svou aktivitu z předchozích dvou třetin a následnou ránu od modré čáry znovu zastavil připravený Bow. V dalších minutách hry se dostali do útočného pásma také hosté a Plekanec předal kotouč svému spoluhráči, který prověřil Kořenáře. Sparťané kontrovali pro změnu útočnou akcí Janduse, jehož ránu z kruhu zneškodnil kladenský brankář. A když Babkovu svižnou ránu od mantinelu zastavil Kořenář, sparťané komplikace nepřipustili, když nejprve Vladimír Sobotka pohlednou střelou do růžku obstaral čtvrtý gól a poté Miroslav Forman přidal pátou trefu Sparty. Náš tým zvítězil vysoko 5:1.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Dali jsme gól, ale poté bylo Kladno celou první třetinu lepší. Soupeř měl více šancí a můžeme děkovat našemu gólmanovi Josefu Kořenářovi, že jsme nedostali víc gólů než jeden. Byli jsme určitě horším týmem. Ve druhé třetině jsme se trošku zlepšili, utkání bylo vyrovnanější a dali jsme dva tečované góly, což byl rozhodující moment celého zápasu. Ve třetí třetině jsme věděli, že Kladno bude víc v presu a už jsme hráli víc do obrany, což se nám vyplatilo."

Pavel Skrbek (Rytíři Kladno): "Z naší strany nám bohužel trochu utekl začátek zápasu. Pak jsme se dostali do hry gólem na 1:1, ale přišlo mi, že Sparta víceméně kontrolovala celý zápas. Neměli jsme ani moc šancí, chyběl nám pohyb a tlak do branky. Spartě můžeme akorát pogratulovat k zaslouženému vítězství."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila