29. 1. 2023 | Daniel Ryl

PLZ - SPA 4:3sn - Nájezdové drama pro indiány

43., neděle 29. 1. 2023
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Svoboda – Baránek, Zámorský, Houdek, Kaňák, Skok, Piskáček (A), Jiříček – Schleiss (C), Suchý, Pour – Holešinský, Kodýtek, Blomstrand – Hrabík, Mertl (A), Rekonen – Bitten, Malát, Adamec
Sparta: Kořenář – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek (A) – Tomášek, Horák, P. Kousal – M. Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Kaše, G. Thorell, Vauhkonen – Konečný
Branky a nahrávky: 17. Mertl (Zámorský, Rekonen), 37. Rekonen (Piskáček, Kodýtek), 44. Kodýtek (Blomstrand, Holešinský), roz. nájezd Houdek – 27. Konečný, 46. Sobotka (Forman, Řepík), 47. D. Vitouch (Buchtele, Vauhkonen). Rozhodčí: Jaroš, Šír – Brejcha, Lederer. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5 738. Střely na branku: 22:44. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Petr Kodýtek - Vladimír Sobotka.
Úspěšný týden jsme završili zápasem na ledě Plzně, kde jsme předvedli slušný výkon. I přes výraznou střeleckou převahu jsme však museli dvakrát dohánět manko, a to dokonce i dvougólové. I díky prvnímu bodu Olaviho Vauhkonena ve Spartě a dvěma rychlým trefám ve třetí části jsme však vyrovnali, načež utkání dospělo i přes další velké šance až do nájezdů. Dramatický rozstřel nakonec rozhodl domácí Michal Houdek.

Komentář

Ve sparťanské brance dostal tentokrát přednost Josef Kořenář, první zákrok si však připsal jeho protějšek Miroslav Svoboda, když v úvodní minutě pokryl Řepíkovu štiplavou střelu z přečíslení. Vydařený vstup do zápasu pokazilo Tomáškovo vyloučení, po němž tvrdou střelu Jakuba Poura zastavila lapačka našeho brankáře.

Oslabení jsme jinak zvládli skvěle, stejně jako při následném trestu Davida Němečka, před jehož koncem se síly vyrovnaly kvůli Hrabíkově přestupku. Ve druhé desetiminutovce Miroslav Svoboda nejprve reflexivně vyrazil povedenou teč Jana Buchteleho, načež na druhé straně Jakubu Pourovi přistál na holi odražený puk zpoza branky, ale náš gólman skvěle zasáhl!

Vzápětí plzeňský strážce branky vyrazil betonem střelu Jana Buchteleho a poradil si také s dorážkou Davida Vitoucha, na což odpověděl povedenou střelou do hrudi Tomáš Mertl. Zkušený útočník se prosadil až vzápětí, když hezky tečoval střelu Petra Zámorského. Odpovědět jsme mohli v přesilovce, jenže bekhendovou šanci Vladimíra Sobotky skvěle zlikvidoval Miroslav Svoboda.


V úvodu druhého dějství se mezi kruhy zjevil Jakub Pour, jenže jeho rychlá střela Josefa Kořenáře nezaskočila. Rozruch způsobil také povedený výlet Jana Buchteleho, který si z vlastního pásma vybruslil až do levého kruhu, ale střela tahem úspěch neslavila. Naše mužstvo zlepšilo pohyb, mělo herně navrch, ale snahu zbrzdilo vyloučení Michala Kempného.

Výborné oslabení však korunoval Jakub Konečný, jenž využil chybičky Lukáše Kaňáka a ze samostatného úniku zaskočil plzeňského brankáře. Už v plném počtu jsme krásně rozebrali obranu Plzně, ale Vladimír Sobotka nedokázal na zadní tyčce usměrnit nastřelený kotouč do prázdné branky, načež se po další povedeném ťukecu zjevil mezi kruhy David Tomášek a švihem orazítkoval i za přispění Svobodova ramena horní tyčku!

Když Roman Horák nedokázal dorazit Moravčíkovo nahození, putoval na trestnou Adam Polášek, ale naši obranáři zvládli svou úlohu bez výrazné chybičky. Už v plném počtu ovšem Aleksi Rekonen převzal puk v pravém kruhu a schovanou střelou zpoza obránce načapal Josefa Kořenáře. Fyzicky a soubojově náročný duel přibíral na emocích, naše závěrečná přesilovka i přes střelecké pokusy Pavla Kousala a Ondřeje Mikliše.


Začátek třetího dějství vyšel našemu mužstvu slušně, ale Miroslav Svoboda si připsal několik pohotových zákroků v krátkém sledu. Když ovšem uběhly necelé čtyři minuty druhé části, slavila úspěch česko-švédská spolupráce, když Petr Kodýtek dokázal zužitkovat Blomstrandovu přihrávku. Naše mužstvo se však nenechalo rozhodit, přidalo na tempu a bylo odměněno.

Úvodní nátlak sparťanů dokázal Miroslav Svoboda na svém brankovišti ustát, ale když poté betonem pouze odrazil střelu do strany, našel si puk pohotový Vladimír Sobotka a z otočky snížil! Uteklo jen 64 vteřin, než se David Vitouch i s kotoučem hezky vydal mezi kruhy a dokázal prostřelit plzeňského brankáře i za asistence Olaviho Vauhkonena, jenž si připsal první bod ve Spartě.

Mladý útočník měl velkou šanci také o minutu a půl později, ale tentokrát svůj samostatný únik nedokázal bekhendem zakončit. Náš tým pokračoval ve ve zlepšeném výkonu, zatímco Plzeň hrozila sporadicky. V závěru ujel do úniku Roman Horák, leč zaváhání obrany nepotrestal, zatímco v závěrečné minutě neuspěli ve velké šanci David Tomášek ani od modré střílející Michal Kempný, čímž poslali zápas do nastavení.


Úvodní sparťanský atak zakončil nepřesnou střelou z pravého kruhu Michal Řepík. Naše dominance na puku pokračovala i nadále, střela Miroslava Formana ze středu však k úspěchu nevedla a Plzeňští se před polovinou prodloužení dostali poprvé ke kotouči.

I přes nepříjemné individuální akce kolem vlastní branky ale Josef Kořenář zasahovat nemusel, což platilo i na druhé straně po bekhendové střele Davida Tomáška z mezikruží. Na druhé straně přiletěla střela z pravého kruhu, kterou náš brankář vytěsnil vyrážečkou a utkání tak musely rozhodnout nájezdy.


Druhý rozstřel sezony odstartoval domácí Jan Schleiss neúspěšnou střelou mezi betony, načež na druhé straně David Tomášek rozhýbal Miroslava Svobodu, ale kotouč mezi jeho nohy neprotlačil. Úspěch neslavila ani Holešinského klička s přibrzděním, zatímco Miroslav Řepík střelou do horního růžku poslal sparťany ve druhé sérii do vedení.

Odpověď však byla pohotová, jelikož Petr Kodýtek střelou švihem zaskočil Josefa Kořenáře. Gólem mezi betony skončila bekhendová klička Romana Horáka i pokus Ludwiga Blomstranda, a když neuspěl Pavel Kousal, bylo vyrovnáno. Dramatické nájezdy protáhla trefa Michala Houdka, a jelikož Jana Buchteleho vychytala lapačka Miroslava Svobody, bylo rozhodnuto!

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): "Utkání bylo bojovné a vyrovnané. Měli jsme dobrou první třetinu a dostali se do vedení. Ve druhé třetině jsme zbytečně inkasovali ve vlastní přesilovce. Ve třetí třetině jsme odskočili na 3:1, ale zbytečnými chybami jsme nechali soupeře vyrovnat. Sparta je silný tým, na což jsme se připravovali. Hektický závěr byl nahoru dolů, i když Sparta měla více šancí. Podařilo se nám to dotáhnout do prodloužení a konečně se nám povedly i penalty. Děkujeme klukům za bojovný a obětavý výkon. Na nájezdy jsme se rozhodli pro Michala Houdka, protože jsme mu věřili, že vystřelí a tu branku dá."

Hans Wallson (HC Sparta Praha): "Lepší tým dnes ztratil body. Bereme jen jeden, se kterým jsme sice spokojeni, ale herní projev nebyl úplně podle našich představ. Každý bod před play off se počítá. Je jedno, kolik zápasů v řadě vyhrajete. Možná jsme nastoupili do zápasu moc uvolnění a s tím nejsme spokojeni. Úvod zápasu se nám nepovedl. Musíme jít krok po kroku a dobře se připravit na play off. Chceme se poučit z dnešního zápasu a našich chyb."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek