3. 2. 2023 | Daniel Ryl

VIT - SPA 3:4 - Vyhrocený boj za tři body!

44., pátek 3. 2. 2023
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Stezka – Mikuš, Raskob, Koch, Grman, Gewiese, L. Kovář, Prčík – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – Jarůšek, Lindberg, Lakatoš (A) – Kotala, Dej, Kalus – L. Krenželok (C), Chlán, Fridrich.
Sparta: Kovář – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek (A) – Tomášek, Horák, P. Kousal – Buchtele, D. Vitouch, Vauhkonen – Řepík (C), Sobotka (A), M. Forman – Kaše, G. Thorell, Konečný.
Branky a nahrávky: 29. Mueller (Bukarts, Krieger), 31. Krieger (Mueller, Raskob), 36. Jarůšek (Grman, Lindberg) – 6. Kaše (Konečný, G. Thorell), 33. Buchtele (Horák, Mikliš), 48. Kempný (Sobotka), 51. Horák (Tomášek, Kaše). Rozhodčí: Šindel, Stano – Komárek, Svoboda. Vyloučení: 3:4, navíc Lakatoš (VIT) 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 9 693. Střely na branku: 21:24. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4. Nejlepší hráči utkání: Peter Mueller - Roman Horák.
Atraktivní přímý souboj o druhé místo je náš! Vyhrocené utkání ve Vítkovicích nabídlo zápas obratů, ale našemu týmu se po první sparťanské trefě Michala Kempného podařilo v závěru třetí části vyrovnat. V pětiminutové přesilovce následně udeřil Roman Horák, jenž našemu mužstvu vystřelil vítězství 4:3, díky kterému máme druhé Ostravany na dostřel.

Komentář

Začátek zápasu odsunul slavnostní ceremoniál, po němž se s téměř dvacetiminutovým čekáním lépe vypořádali domácí. Mikušovo nahození od modré tečoval Lukáš Krenželok jen vedle branky, zatímco další prudká rána zamířila do masky Jakuba Kováře. Otřesený gólman pokračoval ve hře, ale proti dvěma střelám Petra Fridricha zapůsobil jistě.

V šesté minutě však domácí defenziva při rozehrávce zaváhala, Jakub Konečný vybojoval v kruhu puk pro Davida Kašeho, jehož nepříjemný bekhend na přední tyčku Aleše Stezku zaskočil. Vzápětí zkoušel stejným způsobem uspět Vladimír Sobotka, ale stejně jako dorážející spoluhráč neuspěl. V dalších minutách hru rozkouskovaly nepřesné přihrávky, které zavinily ofsajdy i zakázaná uvolnění.

V závěrečných minutách dohrál Michal Řepík u mantinelu Dominika Lakatoše, za což dostal menší trest a pomohl hostům k tlaku, leč bez výraznější šance. Na konci přesilovky navíc sudí nepřehlédli Kotalovo hákování, jenže sparťanům zkrácená přesilovka v závěru třetiny nepomohla.


Ačkoliv jsme neudeřili, nadále jsme pokračovali v tlaku, což vyústilo v Grmanovo vyloučení. Defenziva Vítkovic však potvrdila, že je expertem na oslabení a s jistým Alešem Stezkou v zádech nepustila naši ofenzivu do nebezpečných pozic. Ostravané navíc mohli zareagovat gólem, jenže Kriegerova radost byla předčasná a sudí po jeho střele rozpažil.

Když už obě mužstva střílela ze všech pozic, oba brankáři dokázali být ve správný čas na správném místě. V čase 28:18 domácí aréna propukla v euforii, jelikož Roberts Bukarts pobídl Petera Muellera, proti němuž se Jakub Kovář nestihl přesunout. Vzápětí putoval na trestnou David Vitouch, a přestože jsme oslabení zvládli slušně, po návratu našeho útočníka pálil z kruhu Peter Krieger a stav zápasu byl najednou opačný.

Závar kolem branky Aleše Stezky naši radost nepřinesl, načež navíc fauloval Adam Polášek a zdálo se, že bude zle. Nebylo, jelikož čtrnáct vteřin po faulu ujeli sparťané v přečíslení dvou na jednoho, které zakončil přesnou trefou Jan Buchtele. Šance Bukartse, Muellera, Raskoba i Kaluse dokázal Jakub Kovář pokrýt, ale proti střele Richarda Jarůška mezi betony byl neúspěšný. Atraktivní duel tak pokračoval za těsného vedení Vítkovic.


Do třetího dějství jsme tak šli s těsnou ztrátou, a přestože jsme se snažili rozhodit domácí defenzivu, naráželi jsme na jistého Aleše Stezku. Bez šancí nebyly ani Vítkovice, jenže jejich střely pokryl pohotový Jakub Kovář. V šesté minutě však rozhodčí potrestal Lindbergovo vyloučení, po němž sice domácí dlouho odolávali, ale v závěru dostal nabito Michal Kempný a prudkou dělovkou ukončil své dlouhé čekání na první sparťanský gól!

Vyhrocené utkání gradovalo v polovině třetího dějství, kdy David Vitouch po odpískání vypálil vedle branky. Poblázněný Dominik Lakatoš se chtěl na menšího sparťana vrhnout, čemuž obětavě zabránil David Němeček a dostal od domácího kapitána několik ran vestoje i vleže, za což vítkovický útočník obdržel trest na pět minut a do konce utkání. Naše přesilovka fungovala slušně, a přestože jsme byli převážně trpěliví, postupná kombinace přinesla efekt.

U pravé tyčky stojící David Tomášek našel na protější straně Romana Horáka, který nám z pokleku vrátil vedení! Zajímavá střela Petera Muellera na protější polovině hřiště proletěla těsně nad brankou, kterou domácí ostřelovali i při vyloučení Adama Poláška. Téměř deset tisíc diváků hnalo domácí za vyrovnáním, jenže Jakub Kovář závar kolem své branky ustál. Vítkovice zkusily v poslední minutě hru bez brankáře, ale neuspěly a sparťané slaví cenné vítězství.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): "Hráli jsme dnes dobře. Sice jsme nebyli od začátku ve vedení, ale kluci otočili výsledek a šli si za tím. Rozhodl ale závěr a zkratové jednání Lakatoše, které nás dnes stálo body. Tohle byl klíčový moment. Jinak hráčům stejně jako proti Třinci v úterý nemám moc co vytknout."

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Musím říct, že Vítkovice dnes hrály výborně. My jsme měli i trošku štěstí, že se stalo, co se stalo. Pět minut přesilovka, tam jsme dali vítězný gól. To byl rozhodující moment. Jsme rádi, že jsme získali tři body."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek