20. 3. 2023 | Štěpán Křemen

SPA – TRI 2:3P – Těsná porážka v prodloužení

Čtvrtfinále 2, pondělí 20. 3. 2023
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Kovář – Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Moravčík, Polášek (A), Krejčík – Řepík (C), Sobotka (A), Forman – Tomášek, Horák, Kaše – Kousal, D. Vitouch, Buchtele – Vauhkonen, G. Thorell, Safin.
Třinec: Kacetl – Smith, Marinčin, Jeřábek, Kaňák, Doudera, Adámek, Čukste – Daňo, Voženílek, Růžička (A) – Nestrašil, Hudáček, Hrňa – Chmielewski, Vrána (C), Dravecký (A) – Buček, Roman, Kurovský.
Branky a nahrávky: 14. Kaše (P. Kousal), 34. Sobotka (Horák) – 19. Hudáček (J. Jeřábek, Nestrašil), 49. Hudáček (Nestrašil), 68. Voženílek (Hrňa). Rozhodčí: Sýkora, Kika – Rampír, Synek. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 12 312. Střely na branku: 36:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Roman Horák – Libor Hudáček. Stav série: 1:1.
Ve druhém zápase čtvrtfinálové série proti Třinci jsme sledovali vyrovnanou bitvu, ve které jsme se góly Davida Kašeho a Vladimíra Sobotky dvakrát dostali do vedení. Vyrovnání hostů ve třetí třetině však poslalo utkání do prodloužení, v němž rozhodl Daniel Voženílek a série se tak do Třince přesune za stavu 1:1 na zápasy.

Komentář

Sparťané vlétli do druhého čtvrtfinále s obrovskou intenzitou a hned ve druhé minutě málem rozradostnili O2 arenu. Němeček našel nahozením o mantinel Horáka, který bleskově objel branku Kacetla a moc nechybělo, aby zasunul kotouč do branky. V zápřahu byl hned od úvodu i Kuba Kovář, když musel likvidovat velmi nebezpečné zakončení Jeřábka ihned po vhazování. Svižný začátek pokračoval a tentokrát se do zajímavé příležitosti dostal Michal Řepík, ani on ale bekhendovým pokusem skóre neotevřel.

Sparta byla i nadále aktivnějším týmem a svou aktivitou si vykoledovala první přesilovou hru utkání. Dostali jsme Oceláře pod drtivý tlak a hned několikrát už se zdálo, že kotouč musel překročit brankovou čáru, Ondřej Kacetl však i nadále držel bezbrankový stav. V poslední sekundě početní výhody už to ale vyšlo. Pavel Kousal skvěle našel na vzdálenější tyči Davida Kašeho, a ten už neměl problém usměrnit puk do sítě.

Pavel Kousal byl stejně jako v minulém zápase při chuti a mohl to potvrdit brankou. Ve velké rychlosti přebruslil všechny hostující obránce a hnal se sám na Kacetla, kličkou do forhendu na něj ale bohužel nevyzrál. Po smolném zákroku v útočném pásmu byl následně vyloučen Safin a Třinec nás dostal pod obrovský tlak. Ten nakonec dokázal využít Libor Hudáček, když propálil Kováře z levého kruhu. Do šaten se tak i přes naši velkou převahu odcházelo za vyrovnaného stavu.


Do druhé části vstoupili hokejisté Třince jako polití živou vodou, svou aktivitou nám dělali velké problémy a Kuba Kovář se v naší brance vůbec nenudil. Nejprve zlikvidoval skrytou ránu Kurovského a následně se na něj dokonce řítil úplně sám Nestrašil, dalším fantastickým zákrokem však udržel vyrovnaný stav.

Hrál se velmi svižný hokej téměř bez přerušování. Plynulost hry na chvíli přerušil až závar před naší brankou, po kterém se dokonce celá situace konzultovala s videem, třinecký gól ale kvůli posunuté brance nemohl být uznán. I nadále jsme tak sledovali vyrovnanou bitvu o každý centimetr na ledě a zvyšovat se začaly i emoce, přibývaly drobné potyčky.

Tuto pasáž hry přerušil až svým faulem hostující Daňo, jehož tvrdý zákrok jsme mohli potrestat v druhé přesilovce zápasu. A tak se taky stalo. Roman Horák se ocitl nikým nehlídaný na brankovišti, ale neukvapil se a skvělou žabičkou našel na druhé straně Vláďu Sobotku, který dokázal z bezprostřední blízkosti propálit Kacetla.

Závěrečné minuty třetiny patřily nám a jenom trochu štěstí chybělo, abychom zvýšili vedení. Pokusy Tomáška a Kašeho se zastavily těsně před brankovou čárou o tělo jednoho z obránců. O pár momentů později pak Řepík trefil z pravého křídla pouze tyčku třinecké branky. I tak jsme před třetí třetinou díky jednobrankovému náskoku mohli být spokojenější.


Do třetí třetiny jsme vstoupili velmi aktivně a v úvodních minutách jsme nepustili Oceláře do útočného pásma. Naopak jsme si vytvořili dlouhý tlak, a hlavně naše čtvrtá lajna odvedla pořádný kus práce a Vauhkonen neměl daleko ke gólu. Třinec však rozhodně nic nezabalil a začal se víc tlačit do útoku, všechny střely ale s ledovým klidem likvidoval Skvělý Kuba Kovář.

Sparta čím dál častěji vyrážela do rychlých brejků a třetí branka visela ve vzduchu. Nejprve se k Buchtelemu přihrávka vůbec nedostala a o chvíli později měl hned dvě výborné příležitosti Roman Horák, ztroskotal však na výborně chytajícím Ondřeji Kacetlovi.

Z ničeho nic ale bylo vyrovnáno. Po nešťastném odrazu od mantinelu a následném zmatku v obraně se k volnému puku dostal Andrej Nestrašil, předal ho nikým nehlídanému Liboru Hudáčkovi, který už snadno uklidil puk do odkryté branky. Hosty vyrovnání nakoplo a na dlouhé vteřiny nás zamknuli v obranném pásmu, velký nápor soupeře jsme ale i díky velké obětavosti nakonec ustáli.

Tři minuty před koncem základní hrací doby pak Kuba Kovář předvedl fantastický zákrok, když jen tak tak udržel v leže kotouč před brankovou čárou. A jelikož už další gól nepadl, utkání pokračovalo do prodloužení.


Do prodloužení vstoupili lépe třinečtí, když po pěkné kombinaci ujížděl po levém křídle Nestrašil, kterého zastavil Polášek jen za cenu faulu. Oslabení jsme odehráli výborně a soupeře k ničemu nebezpečnému nepustili. V hře pět na pět Sparta převzala iniciativu a hned několikrát zaměstnala Kacetla, ten však všechny puky vyrazil.

Poté Jandus nešikovně vyhodil kotouč do hlediště a Třinec dostal k dispozici další početní výhodu. Těsně před jejím koncem fauloval ještě Sobotka a na pár sekund jsme šli do tří. V následné klasické přesilovce už se bohužel hosté prosadili, když jsme si nešťastně srazili do vlastní branky nahození Daniela Voženílka. Stav série se tak přesouvá do Třince za stavu 1:1.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Zápas je o maličkostech. My jsme udělali v prodloužení fauly, to se nemůže stát. Dát šest minut Třinci přesilovku, to dopadne, jak to dopadlo. Ale hráčům nemůžeme absolutně nic vytknout. Makali, dřeli. Zdá se to jednoduché, když se na to člověk dívá z klidu, ale hráči mají výdej tak obrovský, že ty chyby pak udělají. Je to hokej, to se nedá nic dělat."

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): "Narazili na sebe dva kvalitní soupeři, v tom dnešním druhém zápase to bylo vyrovnané. My jsme byli aktivní, vypracovávali jsme si prostor k šancím. Bohužel v oslabeních jsme dostávali branky, to nás trošičku sráželo. Nicméně my jsme vstřelili také branku v přesilové hře, pak ve hře pět na pět a v prodloužení znovu v přesilové hře. Myslím, že dnes ty speciální formace opět rozhodly."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila